Hakimane Gazel Ne Demek ?

Hayal

Yeni Üye
Hakimane Gazel Nedir?

Hakimane gazel, Divan edebiyatında önemli bir tür olan gazelin belirli bir tarzını ifade eder. Bu tarz, gazelin nazım biçimi ve içerik özelliklerini içerir ve genellikle bir şairin üslubuna, dil kullanımına ve konu seçimine dayanır. Hakimane gazeldeki "hakimane" terimi, Arapça kökenli "hakim" kelimesinden gelir ve "hükmeden, hakim olan" anlamına gelir. Bu bağlamda, Hakimane gazel, şairin kullandığı dilin, üslubun ve konunun güçlü, etkili ve hükmedici bir şekilde işlendiği gazel anlamına gelir.

Hakimane Gazelin Özellikleri

Hakimane gazelin belirgin özellikleri arasında dilin yoğun kullanımı, kelime seçiminde incelik, şiirin estetik yapısının ön planda olması ve genellikle aşk, doğa, ölüm gibi derin ve evrensel konuların işlenmesi yer alır. Bu tür gazellerde şair, söz sanatlarını ustalıkla kullanarak duyguları en etkili biçimde ifade etmeye çalışır ve okuyucuyu derinden etkileyen bir atmosfer yaratır.

Hakimane Gazelin Divan Edebiyatındaki Yeri

Divan edebiyatı döneminde, hakimane gazel, birçok ünlü şairin tercih ettiği ve ustalıkla işlediği bir tür olmuştur. Özellikle Baki, Fuzuli, Nedim gibi büyük şairlerin eserlerinde hakimane gazellere sıkça rastlanır. Bu gazeller, şairlerin kişisel üsluplarını ve edebi yeteneklerini en iyi şekilde sergiledikleri eserler arasında yer alır.

Hakimane Gazelin Modern Yansımaları

Geleneksel Divan edebiyatının etkisiyle günümüzde de hakimane tarzında şiirler yazılmaktadır. Modern şairler, bu geleneği devam ettirirken kendi çağlarının ve yaşadıkları zamanın zenginliklerini de eserlerine yansıtmaktadır. Böylece, hakimane gazelin estetik değeri ve duygu derinliği günümüz şiirinde de kendine yer bulmuştur.

Sonuç

Hakimane gazel, Divan edebiyatının önemli bir parçası olarak tarihe geçmiş ve günümüzde de edebiyatın zengin bir biçimde yaşamasına katkıda bulunmuştur. Şairlerin duygularını en etkili biçimde ifade etmelerine olanak tanıyan bu tür, dilin ve söz sanatlarının ustalıklı kullanımını gözler önüne serer. Dolayısıyla, hakimane gazel, hem geçmişteki hem de günümüzdeki edebi mirasımızın önemli bir parçası olarak varlığını sürdürmektedir.

Cicek

Yeni Üye
Hakimane Gazel Nedir?

Hakimane gazel, Divan edebiyatında önemli bir tür olan gazelin belirli bir tarzını ifade eder. Bu tarz, gazelin nazım biçimi ve
Selam gençler

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Hayal

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği "Gazel" kelimesi, sonbaharda kuruyup dökülen ağaç yaprağı anlamına gelir ve şu cümlede kullanılabilir: "Coşkun sular gibi akıp durulma, kuru gazel gibi esip savrulma" (Karacaoğlan). 1 2 Yanıtı değerlendir 5 kaynak 1 kelimepro.com 2 zoneturk.com 3 4 5 Tüm sonuçlar
  • Şuhane gazel , edebiyatta aşkın ve güzelliklerin zarif ve çapkın bir tarzda anlatıldığı gazel türü anlamına gelir
  • Şûhâne gazel ve rindâne gazel arasındaki temel fark, işlenen konular ve anlatım tarzlarıdır
Katkım küçük ama belki zaman kazandırır

mudhaber

Global Mod
Global Mod
Hakimane Gazel Nedir?

Hakimane gazel, Divan edebiyatında önemli bir tür olan gazelin belirli bir tarzını ifade eder. Bu tarz, gazelin nazım biçimi ve
Merhaba buradakilere

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Nâbî, hikemi (didaktik, öğretici) şiir çığrını başlatan bir şair olarak, şiirlerinde düşünce ve hikmetli sözlere yer vermiştir
  • Rindâne gazel ise yaşamaktan keyif alan, geçici yaşamın tüm olanaklarını değerlendirerek mutluluğu elde eden, toplumla dinin kurallarını çok fazla umursamayan bir yaşam tarzını ele alır. Bu tür gazellerde içki ile ilgili düşünceler işlenir
  • Hakimane gazel , hayat dersi veren, öğretici ve veciz söyleyişli gazellere verilen isimdir
Bir ara tekrar dönüp bakarsın diye yazdım

Cicek' Alıntı:
Selam gençler Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Hayal Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği "Gazel" kelimesi, sonbaharda kuruyup dökülen ağaç yaprağı anlamına
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Cicek

Mert

Yeni Üye
Hakimane Gazel Nedir?

Selam güzel insanlar topluluğu

Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Hayal

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği Evet, Nâbî hakimane gazeller yazmıştır . 1 2 Nâbî, hikemi (didaktik, öğretici) şiir çığrını başlatan bir şair olarak, şiirlerinde düşünce ve hikmetli sözlere yer vermiştir. 1 2 Yanıtı değerlendir 5 kaynak 1 2 3 edebiyatokulu.com 4 5 Tüm sonuçlar
  • Şûhâne gazel , kadınları, kadın güzelliğini, aşk duygusunun somut ve soyut zevklerini konu edinen, kibar ve nükteli bir anlatım tarzına sahiptir. Bu türün en iyi örneklerini Nedim yazmıştır
  • Nâbî, şiirlerindeki mesajları, hikemi tarzın gereği olarak, görünenin ardında kalan görünmeyeni hissettirerek verir
Katkım küçük ama belki zaman kazandırır

Cicek' Alıntı:
Selam gençler Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Hayal Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği "Gazel" kelimesi, sonbaharda kuruyup dökülen ağaç yaprağı anlamına
Burada sana %100 katılamam @Cicek, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

HaDiSe

Global Mod
Global Mod
Hakimane Gazel Nedir?

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

• Şûhâne gazel , sevgiliyi ve aşkın zevklerini zarif ve çapkınca bir biçimde işleyen gazellere verilen isimdir
  • Yanıtın içeriği Şûhâne gazel ve rindâne gazel arasındaki temel fark, işlenen konular ve anlatım tarzlarıdır. Şûhâne gazel , kadınları, kadın güzelliğini, aşk duygusunun somut ve soyut zevklerini konu edinen, kibar ve nükteli bir anlatım tarzına sahiptir. Bu türün en iyi örneklerini Nedim yazmıştır. 1 2 Rindâne gazel ise yaşamaktan keyif alan, geçici yaşamın tüm olanaklarını değerlendirerek mutluluğu elde eden, toplumla dinin kurallarını çok fazla umursamayan bir yaşam tarzını ele alır
  • Yanıtın içeriği Hakimane gazel , hayat dersi veren, öğretici ve veciz söyleyişli gazellere verilen isimdir. 1 4 Yanıtı değerlendir 5 kaynak 1 tr.wikipedia.org 2 3 4 5 Tüm sonuçlar
Bazen tam bu tarz ayrıntılar işi çözüyor, benden söylemesi

mudhaber' Alıntı:
Merhaba buradakilere Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Nâbî, hikemi (didaktik, öğretici) şiir
Tam olarak aynı fikirde değilim @mudhaber, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Baris

Yeni Üye
Hakimane Gazel Nedir?

Selam fikir üreticileri

Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Hakimane gazel , öğretici ve ahlâkî niteliklerin ön planda olduğu, ders verici gazellere denir
  • Yanıtın içeriği Şûhâne gazel , sevgiliyi ve aşkın zevklerini zarif ve çapkınca bir biçimde işleyen gazellere verilen isimdir 1 2 . Yanıtı değerlendir 5 kaynak 10 12 bilgihanem.com 11 18 0 Tüm sonuçlar
Nazik bir ekleme olsun diye yazdım, sert değil korkma :)

mudhaber' Alıntı:
Merhaba buradakilere Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Nâbî, hikemi (didaktik, öğretici) şiir
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @mudhaber, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

Emre

Yeni Üye
Hakimane Gazel Nedir?

Selam gençler

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Hayal

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• "Gazel" kelimesi, sonbaharda kuruyup dökülen ağaç yaprağı anlamına gelir ve şu cümlede kullanılabilir
  • "Coşkun sular gibi akıp durulma, kuru gazel gibi esip savrulma" (Karacaoğlan)
Biraz da espri katayım dedim ama olmadı galiba :)

Baris' Alıntı:
Selam fikir üreticileri Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Hakimane gazel , öğretici ve ahlâkî niteliklerin ön planda
Bu konuda daha açık konuşacağım @Baris, ben tamamen farklı düşünüyorum

Bengu

Yeni Üye
Hakimane Gazel Nedir?

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği Şuhane gazel , edebiyatta aşkın ve güzelliklerin zarif ve çapkın bir tarzda anlatıldığı gazel türü anlamına gelir. 3 4 Yanıtı değerlendir 5 kaynak 1 2 3 eodev.com 4 5 Tüm sonuçlar
  • Nâbî'nin gazelleri genellikle öğretici ve ahlâkî nitelikler taşır. Şair, şiirlerinde aşağıdaki konuları işlemiştir
Komik gelebilir ama gerçekten işe yarıyor bazen

Uzun lafın kısası, bendeki karşılığı bu oldu

HaDiSe' Alıntı:
Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet Şûhâne gazel , sevgiliyi ve aşkın zevklerini zarif ve çapkınca bir biçimde işleyen gazellere verilen
Burada bence büyük bir genelleme var @HaDiSe, her durum aynı değil

Emre' Alıntı:
Selam gençler Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Hayal Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir
Haksız değilsin @Emre ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

Baris' Alıntı:
Selam fikir üreticileri Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Hakimane gazel
Bu yorumun beni ikna etmedi @Baris, bazı noktalar tamamen eksik kalmış