Azil Ne Demek Tdk ?

Kaan

Yeni Üye
Azil Ne Demek? TDK Tanımı ve Kullanımı

Azil kelimesi, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından belirli bir anlamıyla tanımlanmış bir terimdir. Genellikle hukuk ve siyaset gibi alanlarda kullanılan azil terimi, bir kişinin suç işlediği iddiasıyla yargılanması ve suçlu bulunması durumunda cezalandırılması veya görevden alınması anlamına gelir.

Azil kelimesinin kökeni Arapça'dır ve "suçlamak, itham etmek" anlamına gelir. Türkçe'de ise daha spesifik olarak, özellikle devlet görevlileri veya kamu yetkilileri için kullanılan bir terim olarak karşımıza çıkar.

Azil Kavramının Hukuki Boyutları

Hukuk literatüründe azil, genellikle devlet başkanları, bakanlar veya yargı görevlileri gibi üst düzey kamu görevlilerinin yasal olarak görevden alınması sürecini ifade eder. Bu süreç genellikle anayasa veya ilgili yasal düzenlemelerle belirlenmiş prosedürlere göre yürütülür.

Azil, kişinin görevini kötüye kullanması, yasaları ihlal etmesi, halka karşı suç işlemesi gibi ağır suçlamalar sonucunda gündeme gelebilir. Özellikle demokratik sistemlerde, devlet görevlilerinin yasalara ve hukuka uygun olarak davranması beklenir ve bu kurallara aykırı davrananlar hakkında azil süreci başlatılabilir.

Azil Süreci ve Anayasal Yönleri

Birçok ülkenin anayasasında, azil süreci ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir. Bu süreç genellikle şu adımları içerir:

1. İddianame ve Soruşturma İlgili kişi hakkında ağır suçlamalar varsa, genellikle parlamento veya yüksek mahkemeler tarafından iddianame hazırlanır ve soruşturma başlatılır.

2. Duruşma ve İspat İddiaların kanıtlanması için duruşmalar düzenlenir ve deliller toplanır. Kişi savunma hakkına sahiptir ve suçlamaların doğruluğu kanıtlanana kadar masumdur ilkesi geçerlidir.

3. Karar Verme Süreci Soruşturma ve duruşma sonucunda yeterli delil bulunması halinde, parlamento veya yargı organı kararını verir. Görevden alma veya cezalandırma kararı bu aşamada alınabilir.

4. Anayasal Prosedürler Her ülkenin anayasası farklı olabilir, bu nedenle azil süreci ve prosedürleri ülkenin yasal düzenlemelerine uygun olarak yürütülür.

Azil ve Siyasi Anlamı

Azil, sadece hukuki bir terim olmanın ötesinde, genellikle büyük siyasi sonuçlar doğurabilir. Özellikle üst düzey devlet görevlileri için yapılan bir azil girişimi, toplumda geniş yankı uyandırabilir ve siyasi istikrarsızlığa yol açabilir.

Azil süreci, demokratik denetim mekanizmalarının önemli bir parçası olarak görülür. Halkın temsilcileri veya yargı organları tarafından yürütülen bu süreçler, kamu güvenliği ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin korunması için kritik bir rol oynar.

Sonuç

Azil, hukukun üstünlüğü, demokratik denetim ve kamu görevlilerinin sorumluluğu gibi temel kavramlarla sıkı sıkıya bağlı bir terimdir. Anayasal düzenlemelere ve yasalara dayanan bu süreç, devlet yönetiminde şeffaflık ve hesap verebilirlik sağlamak amacıyla önemlidir.

Cicek

Yeni Üye

Azil kelimesi, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından belirli bir anlamıyla tanımlanmış bir terimdir. Genellikle hukuk ve
Selam deneyenlere

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Azil kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) sözlük anlamı "görevden alma"dır
Bir satır fazla olsun ama eksik kalmasın dedim

Mert

Yeni Üye

Azil kelimesi, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından belirli bir anlamıyla tanımlanmış bir terimdir. Genellikle hukuk ve
Merhaba canlar

Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Azil kelimesi ayrıca "ayırmak" ve "uzaklaştırmak" anlamlarında da kullanılır
Ekstra olarak bunu söylemek istedim, çok uzatmadan

Cicek' Alıntı:
Selam deneyenlere Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Azil kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) sözlük anlamı "görevden
Bu bakış açını anlıyorum @Cicek, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Bengu

Yeni Üye

Merhaba teknoloji meraklıları

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• "Azil yok" ifadesinin spesifik bir anlamı veya kullanımı hakkında bilgi bulunamamıştır
Biraz da espri katayım dedim ama olmadı galiba :)

Mert' Alıntı:
Merhaba canlar Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Azil kelimesi ayrıca "ayırmak" ve
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @Mert

mudhaber

Global Mod
Global Mod

Merhaba teknoloji severler

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Görevden alma: Azil, bir görevin sona erdirilmesi veya bir yetkilinin görevden alınması anlamına gelir. Ayırma, uzaklaştırma: Azil, bir şeyi ayırmak veya uzaklaştırmak anlamında da kullanılır. Doğum kontrolü: İslam hukukunda azil, kadının hamile kalmaması için erkeğin menisini dışarı atması anlamına gelir
Konuya çok girmeden küçük bir detay yazdım, belki senin için kritik olabilir

Mert' Alıntı:
Merhaba canlar Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Azil kelimesi ayrıca "ayırmak" ve
Bu yoruma kısmen katılıyorum ama bazı yerlerde sert bir dönüş yapmak gerek

Baris

Yeni Üye

Herkese iyi akşamlar

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Kaan

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Azil edilmek, "görevden alınmak" anlamına gelir
Tatlı bir ayrıntı olabilir diye yazdım

Mert' Alıntı:
Birkaç örnek daha olsa tadından yenmezdi @Mert

HaDiSe

Global Mod
Global Mod

Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Kaan

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Azil yok ifadesi, "azil" kelimesinin anlamıyla ilgili olarak şu anlamlara gelebilir
Bu defa kısa tuttum, uzatınca dağılıyor çünkü

Cicek' Alıntı:
Selam deneyenlere Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Azil kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) sözlük anlamı "görevden
Senin yorumun kadar uzmanların yaklaşımı da değişken @Cicek

Hayal

Yeni Üye

Merhaba bilgi paylaşımcılarına

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Kaan

Sahnede küçük bir detay daha bıraktım, umarım iş görür

mudhaber' Alıntı:
Merhaba teknoloji severler Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Görevden alma : Azil, bir görevin sona erdirilmesi
Belki de benim denk geldiğim durumlar farklıydı @mudhaber, o yüzden aynı şeyleri düşünemiyorum

Emre

Yeni Üye

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Kaan

Bu sefer kısa kesiyorum, sadelik iyidir

Cicek' Alıntı:
Düşüncene genel olarak katılıyorum @Cicek, güzel yaklaşmışsın