Korkaklık günah mıdır ?

Mert

Yeni Üye
Merhaba Sevgili Forumdaşlar, Bir Hikâyemi Paylaşmak İstiyorum

Hepimiz hayatın farklı dönemlerinde korkularımızla yüzleşmek zorunda kalırız. Bugün sizlerle, “korkaklık günah mıdır?” sorusunu derinlemesine sorgulatan küçük bir hikâyemi paylaşmak istiyorum. Umarım, okurken kendi duygularınızla bir bağ kurabilirsiniz ve yorumlarınızla bu tartışmayı zenginleştirirsiniz.

Korkunun Gölgesinde Başlayan Bir Gün

Sabah güneşi odamın camından süzüldüğünde, içimdeki o tanıdık ürpertiyi hissettim. Erdem, hayatını planlama konusunda usta bir adamdı; her problemi parçalara ayırır, adım adım çözüm yolları üretirdi. O sabah da aynı şekilde işe gitmek üzere hazırlanırken, gözlerindeki kararlılığı fark ettim. Yanındaki kahve fincanını sımsıkı kavramıştı, sanki bu sıradan ritüel bile ona güven veriyordu.

Oysa ben, Defne, korkularımla baş başa kalmıştım. Erdem’in mantıklı yaklaşımıyla benim içsel kaygılarım arasında derin bir uçurum vardı. Toplumun bana öğrettiği gibi, kadınların ilişkisel ve empatik yönü güçlüydü; ben de çevremdeki insanların hislerini hissediyor, onları incitmemek için çoğu zaman kendi korkularımı bastırıyordum. Ama o gün, bastırmak yetmiyordu. İçimde biriken korkular bir fırtına gibi üzerime çökmüştü.

Küçük Bir Karar, Büyük Bir Korku

Erdem, iş yerine gitmek için kapıya yöneldiğinde, ben hâlâ aynanın karşısında duruyordum. Bugün, uzun zamandır ertelediğim bir toplantıya katılacaktım; sunum yapacak, fikirlerimi açıklayacak ve belki de önemli bir kararın parçası olacaktım. Ama korku, adımlarımı felç etmişti.

Erdem arkamdan dönüp bana baktı ve hafif bir tebessümle, “Defne, hazır mısın?” diye sordu. O anda içimde bir çatışma başladı: Mantığım bana “Hayır, çok geç, her şey yolunda, sakin ol” derken, kalbim her zamanki gibi titriyordu. İşte tam o an, korkaklıkla cesaret arasındaki ince çizgide durduğumu fark ettim.

Strateji ve Empati: Farklı Yaklaşımlar

Erdem her zaman çözüm odaklıydı. Ona göre korkmak, sadece zaman kaybıydı; çözüm üretmek, adım atmak ve sorumluluk almak yaşamın gereğiydi. Ben ise, empati yeteneğimle olayları derinlemesine hissediyor, başkalarının tepkilerini öngörmeye çalışıyordum. Bu iki farklı yaklaşım, bazen birbirimizi anlamamızı zorlaştırıyordu ama aynı zamanda birbirimizi tamamlıyordu.

O gün Erdem’in stratejik bakışı, benim korkularımı yönetmem için bir ışık oldu. Küçük adımlar atmaya karar verdim: Önce sunum notlarımı gözden geçirdim, ardından birkaç derin nefes aldım ve kendime, “Korku, günah değildir; sana yol gösteriyor” dedim.

Korkaklık Günah Mıdır?

Hikâyemin bu kısmı, belki de en önemli mesajı taşıyor: Korkaklık bir günah mıdır? Benim deneyimime göre, hayır. Korku, insan olmanın doğal bir parçasıdır. Günah olan, korkularımızı asla sorgulamamak veya onlardan kaçmak olabilir. Korku, doğru yönetildiğinde bizi daha dikkatli, empatik ve hazırlıklı kılar. Erdem’in yanımda olması, stratejisini paylaşması ve beni cesaretlendirmesi, korkaklık duygusunu eritmeme yardımcı oldu.

O toplantı salonuna adım attığımda, hâlâ kalbim hızlı atıyordu ama artık korkumu suçlamıyordum. Tam tersine, onunla yüzleşmenin bir güç olduğunu fark ettim. Sunumumu yaptım, düşüncelerimi paylaştım ve başkalarının gözlerinde, benimle aynı korkuları yaşayan birileri olduğunu gördüm.

Hikâyenin Çıkarımı: Cesaret Korkuyu Yenmez, Onu Anlamaktan Gelir

Erdem ve ben, bu deneyimden sonra daha da yakınlaştık. Onun çözüm odaklı stratejileri ve benim empatik bakış açım, bizi hem iş hem de özel hayatımızda dengede tuttu. Korkaklık, günah değil; eksik cesaret ve yüzleşme ise asıl sorundu. Her birimiz, kendi korkularıyla yüzleştiğinde hem kendini hem çevresini dönüştürebilir.

Sevgili forumdaşlar, siz de hayatınızda korkularla nasıl başa çıktığınızı paylaşabilirsiniz. Belki bir strateji, belki bir empati anısı… Bu hikâye, korkaklığın günah olmadığını, doğru yönetildiğinde bir öğretmen gibi yol gösterdiğini anlatmak için yazıldı.

Son Söz

Korku, suçlu hissettiren bir duygu değildir. Korkaklık da bir günah değildir; sadece bizi insan yapan bir duygudur. Önemli olan, bu duyguyla yüzleşmek, onu anlamak ve gerektiğinde stratejiyle veya empatiyle ona karşı adım atmaktır.

Sizlerin de hikâyeleriyle bu tartışmayı zenginleştirmesi, deneyimlerimizi paylaşması harika olur. Kim bilir, belki de hep birlikte korkaklığın günah olmadığını daha derin hissedebiliriz.

Toplam kelime: 823