Calisan nedir ?

Baris

Yeni Üye
Çalışan Nedir? Bir Hikâye ile Anlam Arayışı

Bazen kelimeler, kendi başlarına anlamlı ve yeterli değildir. Ancak bir hikâye aracılığıyla, bu kelimelerin gerisindeki derinlikleri keşfederiz. Bir gün bir arkadaşım bana, “Çalışan nedir?” diye sormuştu. O an, bu sorunun bana sadece bir kelime ya da basit bir cevapla açıklanamayacak kadar geniş bir konu olduğunu fark ettim. İşte bu yüzden, sorunun cevabını bir hikâyeyle anlatmak istiyorum. Hikâyemizde, farklı karakterlerin çözüm odaklı ve empatik yaklaşımlarını da görerek, hem kişisel deneyimlerimizi hem de toplumsal bakış açılarını irdeleyeceğiz.

İsmail ve Zeynep: Bir Köyün İki Yüzü

İsmail, köyün gençlerinden biriydi. Henüz 25 yaşına girmeden, köydeki birçok işin başında yer alıyor, her fırsatta “çalışan” olmak için çaba harcıyordu. Sabahları erken saatlerde kalkar, tarlada çalışır, akşamları ise inşaatlarda taş taşırdı. Çalışmak, ona sadece bir gelir kapısı değil, bir varlık sebebiydi. İsmail’in gözünde “çalışan” olmak, hayatı kazanmaktan daha fazlasıydı. Çalışmak, topluma fayda sağlamak, bir şeyler üretmek, katkı sunmak anlamına geliyordu.

Zeynep, İsmail’in kız kardeşiydi. O, köydeki kadınların çoğu gibi, daha geleneksel bir rol üstleniyordu. Ev işleri, çocukların bakımı ve aileye destek sağlamak onun işiydi. Ancak Zeynep, yalnızca evde çalışmanın da bir değer taşıdığına inanıyordu. Çalışan olmak, sadece tarlada veya fabrikada olmaktan ibaret değildi; hayatın her anında insanın kendini adaması, aileyi desteklemesi ve toplumun ruhunu beslemesi gerektiğini düşünüyor, buna da çalışmak diyordu.

Zeynep’in Empatik Bakış Açısı

Zeynep, her gün yaptığı işleri bir mecburiyet olarak görmüyordu; her anını kendi dünyasında bir tür görev olarak kabul ediyordu. Çocuklarına her akşam ders çalıştırırken, akşam yemeğini hazırlarken ya da köyün yaşlılarına yardım ederken, bir şeyler üretmenin ve insanlara fayda sağlamanın farkına varıyordu. Onun için “çalışan” olmak, sadece fiziksel bir eylem değil, duygusal ve ilişkisel bir bağlılık da demekti.

Bir gün, köydeki büyük bir düğün hazırlığı sırasında Zeynep, köydeki diğer kadınlarla birlikte, düğün için yiyecekleri hazırlıyordu. İsmail ise dışarıda, düğün için inşa edilen salona taş taşıyor, her zaman olduğu gibi en fazla yükü omuzlamaya çalışıyordu. Zeynep, kendi işine odaklanmışken, birden İsmail’in yorgun haldeki yüzünü fark etti. İşlerini tamamlamak için ne kadar çaba harcadığı ortadaydı. Yine de bir şeylerin eksik olduğunu hissetti. “Neden hep bu kadar yoruluyorsun?” diye sordu İsmail’e. İsmail, “Yorulmak ne ki, çalışmak gerek. Bunu yapmazsam nasıl geçineceğiz?” diye yanıtladı.

Zeynep, her zaman olduğu gibi bir adım geri attı ve düşündü: “Evet, çalışmak gerek, ama sadece bu şekilde mi insanlara fayda sağlanır? Bir toplumda çalışan sadece bedenen çalışan kişi mi olmalı, yoksa duygusal ve sosyal açıdan da katkı sağlayan bir kişi de ‘çalışan’ sayılmalı mı?”

İsmail’in Stratejik Yaklaşımı ve Çalışma Anlayışı

İsmail, çalışmanın insanın en büyük sorumluluğu olduğunu savunuyordu. O, işini severek yapıyordu ve ona göre “çalışan” olmak, sadece bir kazanç sağlayıcı olmaktan çok daha fazlasıydı. Her gün taşları, tuğlaları ve ekinleri taşırken, kendi kişisel gücünü hissediyordu. “Çalışan” olmak, onun için daha çok toplumun bir parçası olmanın ve kendi ayakları üzerinde durabilmenin temel bir yoluydu. Zeynep’in aksine, İsmail için çalışan olmak, duygusal ya da sosyal bir katkıdan çok, daha çok stratejik bir pozisyondu.

Bir sabah, İsmail, köydeki en büyük inşaatın temelini atarken düşündü: "Beni köyde herkes tanıyacak, yaptıklarım kalacak, çalışmakla tüm köyü büyüteceğim." Onun için başarılı olmak, başkalarına en iyi hizmeti verebilmekti. O nedenle, hep çok çalışıyordu.

Ancak zamanla İsmail, sadece çalışarak istediği başarıyı elde etmenin yeterli olmadığını fark etti. Çalışmak, elbette önemliydi, fakat toplumsal ilişkiler de en az çalışmak kadar değerliydi. Çalışan olmak, sadece taş taşımak, tarlada çalışmak değil, aynı zamanda insanlara değer katmaktı. Zeynep’in bakış açısını düşündükçe, "İnsan sadece emeğiyle değil, kalbiyle de çalışmalı," diye düşündü.

Çalışan Olmak: Sadece Bedeni Bir Eylem Mi?

İsmail ve Zeynep’in bakış açıları, aslında toplumsal olarak çalışan kavramının ne anlama geldiğini sorgulamamıza yol açıyor. Çalışan olmak, sadece fiziksel gücün ya da üretimin bir sonucu mudur? Yoksa, bir kişinin başkalarına katkı sağlamak için harcadığı duygusal ve sosyal çaba da “çalışan”lık anlamına gelir mi? İsmail’in stratejik yaklaşımı ve Zeynep’in empatik bakış açısı arasında bir denge bulmak, bu sorunun yanıtı olabilir.

Hikayeyi düşündüğümüzde, İsmail’in “çalışan” olmak için yaptığı şeylerin sadece bedenî bir üretimle sınırlı olmadığını, Zeynep’in ise “çalışan” olmayı sadece evde kalmakla ve başkalarına yardımcı olmakla tanımlamadığını fark ederiz. Toplumda çalışmanın çok çeşitli şekilleri vardır ve her biri bir şekilde değer taşır. Zeynep, köydeki diğer kadınlarla birlikte çalışırken, sadece ev işleriyle sınırlı kalmaz; o aynı zamanda toplumun manevi ihtiyacını karşılayarak ruhsal bir çalışma yapar.

Sizce Çalışan Olmak Ne Demek?

Çalışan olmak, sadece bedenen bir iş yapmak mıdır, yoksa insanın diğer insanlara olan katkısı ve toplumsal ilişkileri de bu tanıma dahil midir? İsmail ve Zeynep’in bakış açıları üzerinden düşündüğümüzde, çalışan olmanın sınırlarını yeniden belirlemek gerekebilir. Peki, sizce çalışan olmak ne demektir? Hem fiziksel hem de duygusal anlamda, bu kavram nasıl şekillenir?