Algoritma kim icat etti ?

Kaan

Yeni Üye
Algoritmayı Kim İcat Etti? Telefonumuzun İçindeki Görünmez Beynin Peşinde

Geçen gün navigasyon uygulaması bana “200 metre sonra sağa dönün” dedi. Ben de doğal olarak “Peki ya istemezsem?” diye düşündüm. Telefon herhangi bir duygusal tepki vermedi. Kırılmadı, darılmadı, “sen bilirsin” demedi. Çünkü onun işi hissetmek değil, hesaplamak. Tam o anda aklıma şu soru geldi: Bu kadar çok şeyi yöneten algoritmaları ilk kim buldu?

Bugün sosyal medya akışlarımızdan banka işlemlerine, hava tahminlerinden çevrim içi alışverişlere kadar her yerde algoritmalar var. Fakat ilginç olan şu ki, bu kavramın kökeni sandığımızdan çok daha eskiye dayanıyor. Hatta ne bilgisayar vardı ne internet ne de “şifremi unuttum” butonu...

Bir İnsanın Adı Nasıl Bir Kavrama Dönüştü?

“Algoritma” kelimesinin kökeni, 9. yüzyılda yaşamış büyük matematikçi Muhammed bin Musa el-Harezmi’ye dayanıyor. Kendisi matematik, astronomi ve coğrafya alanlarında önemli çalışmalar yapmış bir bilim insanıydı.

El-Harezmi’nin adı Latince kaynaklarda “Algoritmi” şeklinde yazılmıştı. Zamanla bu isim, belirli işlemleri adım adım çözme yöntemlerini ifade eden bir kavrama dönüştü. Bugün kullandığımız “algoritma” kelimesi de buradan geliyor.

Aslında El-Harezmi bilgisayar programı yazmadı. Çünkü ortada bilgisayar diye bir şey yoktu. Ancak bir problemi sistematik biçimde çözmek için takip edilmesi gereken adımları tanımladı. Günümüzde algoritmanın temel mantığı da bundan farklı değil.

Bir bakıma dünyanın ilk “işlem rehberi” yazarlarından biri sayılabilir.

Algoritma Aslında Nedir?

Birçok kişi algoritmayı duyunca aklına karmaşık kodlar geliyor. Oysa algoritmalar günlük yaşamın içinde sürekli karşımıza çıkıyor.

Mesela çay yapmak bir algoritmadır:

1. Suyu kaynat.

2. Çayı demliğe koy.

3. Kaynar suyu ekle.

4. Demlenmesini bekle.

5. Bardağa doldur.

Eğer bu adımları karıştırırsanız sonuç biraz ilginç olabilir. Önce çayı içip sonra suyu kaynatmaya çalışmak pek verimli görünmüyor.

İşte algoritmaların gücü burada ortaya çıkıyor. Doğru sırayla uygulanan adımlar, öngörülebilir sonuçlar üretir.

Çözüm Odaklılar ve İlişki Kurucular: Algoritmalar İnsanları Taklit Edebilir mi?

Bu noktada ilginç bir gözlem paylaşmak istiyorum.

Bazı insanlar bir sorunla karşılaştığında hemen çözüm arar. Sorunun kaynağını analiz eder, seçenekleri sıralar ve en etkili yöntemi belirlemeye çalışır. Bu yaklaşım erkeklerde daha sık gözlemlense de aslında pek çok kadında da güçlü biçimde bulunur.

Diğer yandan bazı insanlar ise önce duygusal bağlamı anlamaya çalışır. Sorunun insanlar üzerindeki etkisini değerlendirir, ilişkileri ve iletişimi ön planda tutar. Bu yaklaşım da kadınlarda daha sık görülse bile birçok erkekte son derece gelişmiştir.

İş hayatında bunun sayısız örneğini gördüm.

Bir ekip toplantısında teknik bir problem ortaya çıktığında bazı kişiler doğrudan çözüm haritası çizer:

“Şu üç adımı uygulayalım, sorun çözülür.”

Başka bir ekip üyesi ise şöyle yaklaşabilir:

“Tamam ama bu değişiklik kullanıcıları nasıl etkileyecek?”

İlginç olan şu ki, başarılı projeler genellikle bu iki bakış açısının birleşmesiyle ortaya çıkıyor.

Algoritmalar ise çoğunlukla ilk yaklaşımı temsil ediyor. Mantıklı, sistematik ve hedef odaklı ilerliyorlar. Ancak günümüzde yapay zekâ sistemleri ikinci yaklaşımı da anlamaya çalışıyor. İnsan davranışlarını, duygusal tonları ve sosyal etkileşimleri analiz etmeye çalışmaları bunun bir sonucu.

El-Harezmi Sosyal Medyayı Görseydi Ne Düşünürdü?

Bazen bunu hayal etmek eğlenceli oluyor.

Düşünün...

El-Harezmi bir anda günümüze geliyor.

Telefonu eline veriyoruz.

Bir video izliyor.

Sonra bir tane daha.

Sonra bir tane daha.

Beş dakika sonra algoritma ona orta çağ astronomisi, matematik tarihi ve bilimsel keşif videoları göstermeye başlıyor.

Muhtemelen şöyle derdi:

“Ben dört işlem kolaylaşsın diye uğraşıyordum. Siz bunu kedi videolarına mı dönüştürdünüz?”

Gerçi dürüst olmak gerekirse birkaç dakika sonra onun da komik videolar izlemeye başlayacağından şüpheleniyorum.

Algoritmaların Gücü Nereden Geliyor?

Algoritmaların etkili olmasının nedeni hızları değil, tutarlılıklarıdır.

Bir insan yorulabilir.

Dikkati dağılabilir.

Kahvesi bitince performansı düşebilir.

Ancak iyi tasarlanmış bir algoritma aynı işlemi milyonlarca kez aynı doğrulukla yapabilir.

Bu yüzden bankalar, arama motorları, sağlık sistemleri ve lojistik ağları algoritmalardan yararlanır.

Bir e-ticaret sitesinin size ürün önermesi, bir navigasyon uygulamasının en kısa yolu bulması veya bir müzik uygulamasının sevdiğiniz şarkıları tahmin etmesi hep algoritmalar sayesinde gerçekleşir.

Ama Her Algoritma Mükemmel midir?

Kesinlikle hayır.

Algoritmalar onları tasarlayan insanların verdiği kurallarla çalışır.

Yanlış veri kullanılırsa yanlış sonuç üretirler.

Eksik bilgiyle eğitilirlerse eksik kararlar verebilirler.

Bu yüzden günümüzde teknoloji dünyasında yalnızca “algoritma geliştirmek” değil, aynı zamanda algoritmaların adil, şeffaf ve güvenilir olmasını sağlamak da büyük önem taşıyor.

Belki de geleceğin en önemli sorularından biri şu:

“Bir algoritma doğru cevabı mı veriyor, yoksa sadece en hızlı cevabı mı?”

Sonuç: Görünmez Bir Miras

Bugün kullandığımız dijital dünyanın temelinde, yaklaşık 1200 yıl önce yaşamış bir bilim insanının düşünce sistemi bulunuyor.

El-Harezmi yalnızca matematiksel yöntemler geliştirmedi. Problemlere düzenli ve sistematik yaklaşmanın önemini gösterdi. Modern bilgisayarların, yazılımların ve yapay zekâ sistemlerinin temelinde de aynı mantık yatıyor.

Belki algoritmalar artık milyarlarca işlem yapabiliyor. Belki saniyeler içinde devasa hesaplamalar gerçekleştiriyorlar. Ama özünde hâlâ aynı fikir var:

Bir problemi çözmek için doğru adımları doğru sırayla takip etmek.

Peki sizce bugün El-Harezmi yaşasaydı en çok hangi algoritmaya şaşırırdı? Arama motorlarına mı, yapay zekâya mı, yoksa birkaç saniye içinde hangi pizzayı sipariş etmek isteyeceğimizi tahmin eden sistemlere mi?