Aramizda
Aktif Üye
Yapay zeka güncellemesinin ayrıntılı incelemesi: Sınıfta yapay zeka
Öğretimde dijital devrim
Reklamcılık
Bir yıl önce kulağa bilim kurgu gibi gelen şey artık günlük okul yaşamında bir gerçek: Yapay zeka (AI) uzun zamandan beri Alman sınıflarına girdi: ChatGPT ev ödevleri yazıyor, sunumlar hazırlıyor ve uzun kitapları özetliyor. Ancak teknolojinin avantajlarından yararlananlar yalnızca okul öğrencileri değil. Baden-Württemberg, Kornwestheim-Pattonville'deki Erich Bracher Okulu'nda öğretmen olan Sven Kaufmann, yapay zekayla ilgili günlük öğretim rutinine dair içgörüler sunuyor ve bununla ilişkili fırsatları ve zorlukları gösteriyor.
Öğretmenlere destek olarak yapay zeka
Kaufmann neredeyse her gün yapay zeka ile çalışıyor. Dersleri için uygun öğretim materyallerine ihtiyacı varsa, bunların yapay zeka tarafından oluşturulmasını sağlayabilir. Örneğin, İngilizce dersleri için konuya mükemmel şekilde uyarlanmış ses örnekleri oluşturmak amacıyla dil modellerinin bir kombinasyonunu kullanıyor. Kaufmann, “Geçmişte çok uzun süre arardım ve doğru dinlediğini anlama testini bulup bulamayacağımdan bile şüpheliydim” diyor. Yapay zeka, bir kez alıştığınızda öğretmenler için ek iş yaratmayan, ancak onları uzun vadede rahatlatabilecek ilk teknolojidir.
Kaufmann'ın kendisi zaten öğretmenlerin günlük yaşamlarında yapay zeka konusunda destek olabilecek iki kitap yazdı. Johanna Ebinger ile birlikte Cornelsen Verlag tarafından yayınlanan “Sınıflarda Yapay Zeka – Sesle Kontrol Edilen Yapay Zekayı Pratik Bir Şekilde Kullanmak” el kitabını yazdı. Öğretmenlerin konuya başlamasını kolaylaştırmak için yakın zamanda “Yapay Zeka: Öğretmenler için Gelişmiş Bilgilendirme: Yenilikçi Yapılar, Teknikler ve Gündelik Dijital Eğitim için Pratik Örnekler” kitabını yayınladı.
Öğrenme asistanları aracılığıyla bireysel destek
Sven Kaufmann yapay zekaya yalnızca ders hazırlığı için değil aynı zamanda dersler için de güveniyor. Öğrenme asistanlarının yardımıyla öğrencilerinin ihtiyaçlarına göre bireysel olarak öğrenmelerini sağlıyor. “Yapay zekayla pek çok şey yapabiliyorlar, ipuçları ve öneriler alabiliyorlar. Sonra da tabletleriyle yanıma gelip konuşmak istedikleri konuları gösteriyorlar” diye anlatıyor öğretmen. Bu, gerçekten yardıma ihtiyacı olanlarla özel olarak ilgilenebileceği, çok odaklanmış konuşmalarla sonuçlanır.
Yapay zeka öğrenim asistanlarıyla, göçmenlik geçmişi olan öğrencilere Almanca öğrenme konusunda da destek veriyor. Kaufmann, “Bir öğrenci bana, yapay zekaya anlayana kadar aynı şeyi dört kez sorabileceğini söyledi; bu, utandığı için normal derslerde yapmaya cesaret edemeyeceği bir şeydi” dedi. Yapay zeka, bu gençlerin sınıfın geri kalanı sıkılmadan kendi hızlarında çalışmalarına olanak tanıyor.
Yapay zeka aslında ne kadar akıllı? Üretken yapay zekanın işimiz, boş zamanlarımız ve toplumumuz açısından ne gibi sonuçları var? Haberler'nin “Yapay Zeka Güncellemesi”nde The Decoder ile birlikte size hafta içi her gün en önemli yapay zeka gelişmelerine ilişkin güncellemeleri sunuyoruz. Cuma günleri uzmanlarla yapay zeka devriminin farklı yönlerini inceliyoruz.
Zorluklar ve sınırlamalar
Tüm coşkuya rağmen Kaufmann, yapay zeka kullanımının açık sınırlarını da görüyor. “Verilerin korunması bireysel bir haktır, bunu unutmamak lazım” diye vurguluyor. Bu nedenle, örneğin tüm pratik yapay zeka araçlarının derslerde yasal olarak güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için yerel yapay zekanın okullarda tanıtılmasını istiyor. Burada ihtiyaç duyulan şey, sosyal bir söylem ve veri koruma ile yapay zekanın olanakları arasında bir fikir birliğine varmaktır. Ayrıca yapay zekanın yanılmaz olarak görülmesine karşı da uyarıda bulunuyor: “Birçok öğrenci yapay zekanın nihai bilgeliği ortaya çıkardığını düşünüyor. Ben bunu tehlikeli buluyorum.” Medya eğitimi bu nedenle önemlidir.
Sven Kaufmann'ın deneyimleri yapay zekanın öğretimde mantıklı ve karlı bir şekilde kullanılabileceğini gösteriyor. Öğretmenleri rahatlatır, daha bireysel öğrenmeyi mümkün kılar ve yeni olasılıkların önünü açar. Aynı zamanda sınırları da gözden kaçırmamak gerekiyor. Genel olarak Kaufmann, bir öğretmenin yerini yapay zekanın alamayacağından emin. Çünkü öğrenmek ve öğretmek sadece bilgi vermekten daha fazlasıdır; duygular ve güven de rol oynar.
(igr)