Yapay zeka güncellemesinin ayrıntılı incelemesi: AB'nin yeni yapay zeka ofisi şekilleniyor

Aramizda

Aktif Üye
Yapay Zeka Yasası: sonraki adımlar

Reklamcılık

Yapay Zeka Yasası ile Avrupa Birliği yakın zamanda yapay zekayı düzenleyecek bir yasa çıkardı. Bu yaz resmi gazetede yayınlanacak ve kademeli olarak uygulamaya konulacak. Bazı AI uygulamaları anında yasaklanırken, bazılarının belirli düzenlemelere veya sertifikalara uymaları zorunlu olana kadar birkaç aylık ek süreler vardır. Bu durum risk sınıflandırmasına göre farklılık göstermektedir. Avrupa Parlamentosu üyesi Svenja Hahn (FDP/Renew Europe) bir röportajda “Aynı zamanda inovasyonun da freni olmak istemiyoruz” diye vurguluyor. Bu endişe sektörü ve bir dereceye kadar üye ülkeleri de yönlendiriyordu.

Yeni kurallar dizisinin merkezi bir bileşeni, AB Komisyonu'nda, özellikle İletişim Ağları, İçerik ve Teknoloji Genel Müdürlüğü, DG Connect'te yer alacak olan Yapay Zeka Ofisi'dir. Hahn, “Yapay Zeka Ofisi, yasa uygulama ve üye devletler arasındaki koordinasyonda kilit bir rol oynayacak” diye açıklıyor. Ancak Yapay Zeka Ofisinin tam olarak nasıl görevlendirileceği ve yapılandırılacağı hala belirsiz. “Komisyondan daha fazla şeffaflık bekliyorum ve Parlamentoda sesimizin duyulmasını bekliyorum.”

AI Ofisinin Görevleri

Yeni otoritenin görevleri arasında, diğer şeylerin yanı sıra, dil modelleri gibi “genel amaçlı yapay zeka” kurallarına uygunluğun izlenmesi de yer alacak. Aynı zamanda uluslararası işbirliği için merkezi bir iletişim noktası olarak da hizmet vermektedir. Ayrıca bağımsız bir uzman komite, yapay zeka teknolojisinin gelişimini analiz edecek ve kurallarda ayarlamalar önerecek. Hahn, “Yapay zeka yasası statik bir konu olmamalı, gelişmeye devam etmeli” diyor.

Yapay Zeka sistemlerini geliştiren veya kullanan şirketler için Yapay Zeka Yasası bazı bürokratik çabalar gerektiriyor. Liberaller özellikle küçük şirketlerin bu konuda zorluk yaşamasından korkuyor. “Avrupalı start-up'ları ve orta ölçekli şirketleri ABD veya Çin'den gelen rekabete kıyasla dezavantajlı duruma düşürmemeye dikkat etmeliyiz.” Eğitim gibi yüksek riskli alanları tanımlarken bile “belki de korkudan çok fazla kural yaratıldı”.

Yapay zeka aslında ne kadar akıllı? Üretken yapay zekanın işimiz, boş zamanlarımız ve toplumumuz açısından ne gibi sonuçları var? Haberler'nin “Yapay Zeka Güncellemesi”nde The Decoder ile birlikte size hafta içi her gün en önemli yapay zeka gelişmelerine ilişkin güncellemeleri sunuyoruz. Cuma günleri uzmanlarla yapay zeka devriminin farklı yönlerine bakıyoruz.

Genel olarak Hahn, Yapay Zeka Yasasının risk temelli yaklaşımının doğru olduğuna inanıyor. Önümüzdeki bir veya iki yıl uygulamanın ne kadar başarılı olduğunu gösterecek. Milletvekili, “En iyi senaryoda, yapay zeka için demokratik değerlerimize uygun, net, inovasyon dostu kurallar oluşturuyoruz” dedi. “Bu aynı zamanda dünyaya ihraç edilebilecek bir model olacaktır.”

KI PRO adı verilen kişisel tanıtım uzmanı hizmeti

(igr)

Haberin Sonu