Sovyetler Birliği’nin birinci ve son devlet lideri Mihail Gorbaçov hayatını kaybetti

dunyadan

Aktif Üye
Sovyetler Birliği’nin birinci ve son devlet lideri Mihail Gorbaçov hayatını kaybetti
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) son devlet lideri Mihail Gorbaçov, Rusya’nın başşehri Moskova’daki tedavi gördüğü hastanede hayatını yitirdi.

Gorbaçov’un tedavi gördüğü Moskova Merkez Klinik Hastanesi, “Mihail Sergeyeviç Gorbaçov önemli ve uzun bir hastalıktan daha sonra bu akşam öldü” açıklamasıyla Gorbaçov’ın vefatını resmen duyurdu.

Açıklamada, “Mihail Sergeyeviç Gorbaçov önemli ve uzun bir hastalıktan daha sonra bu akşam ömrünü kaybetti” denildi.

Gorbaçev’in ailesine yakın bir kaynak, Sputnik’e yaptığı açıklamada, eski SSCB önderinin istediği üzere Moskova’daki Novodeviçi mezarlığında eşinin yanında gömülecek.

Gorbaçev Vakfı’nın basın servisi de Sputnik’e açıklamasında bu bilgiyi doğrularken, cenaze tarihinin ailesi tarafınca belirleneceği söz edildi.

SSCB’nin eski önderi bu Martta 91 yaşına girmişti.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin son başkanı Mihail Gorbaçov
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin son önderi Mihail Gorbaçov

Kremlin: Putin, Gorbaçov’un vefatı niçiniyle başsağlığı diledi

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Sputnik’e verdiği demeçte, Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in eski Sovyet Devlet Lideri Mihail Gorbaçov’un vefatıyla ilgili ‘derin taziyelerini’ ilettiğini ve sabah ailesine ve arkadaşlarına bir telgraf göndereceğini söylemiş oldu.

Johnson: Gorbaçov’un mevtini duyduğuma üzüldüm

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Twitter üzerindne Gorbaçov’un vefatına ait bir taziye iletisi yayımladı.

Johnson, bildirisinde şu tabirlere yer verdi:

Gorbaçov’un vefatını duyduğuma üzüldüm. Soğuk Savaş’ı barışçıl bir sonuca ulaştırmada gösterdiği yürek ve dürüstlüğe her vakit hayran kaldım. Putin’in Ukrayna’daki saldırganlığı devrinde, Sovyet toplumunu açmaya yönelik yorulmak bilmez kararlılığı hepimiz için bir örnek olmaya devam ediyor.
I'm saddened to hear of the death of Gorbachev.

I always admired the courage & integrity he showed in bringing the Cold War to a peaceful conclusion.

In a time of Putin’s aggression in Ukraine, his tireless commitment to opening up Soviet society remains an example to us all.

— Boris Johnson (@BorisJohnson) August 30, 2022

AB) Komitesi Lideri Ursula von der Leyen: Özgür Avrupa’nın yolunu açtı

Avrupa Birliği (AB) Komitesi Lideri Ursula von der Leyen de Twitter üzerinden paylaştığı bildiride şu sözleri kullandı:

Mihail Gorbaçov sağlam ve saygın bir önderdi. Soğuk Savaşı bitmiş oldurmek ve Demir Perdeyi yıkmak için hayli değerli bir rol oynadı. Özgür Avrupa’nın yolunu açtı. Bu miras bizim unutmayacağımız bir mirastır.
Mikhail Gorbachev was a trusted and respected leader. He played a crucial role to end the Cold War and bring down the Iron Curtain. It opened the way for a free Europe.

This legacy is one we will not forget.

R.I.P Mikhail Gorbachev

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 30, 2022

Guterres: Tarihin akışını değiştiren eşi gibisi olmayan bir devlet adamıydı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, taziye bildirisinde, “Mihail Gorbaçov, tarihin akışını değiştiren eşi gibisi olmayan bir devlet adamıydı. Dünya, büyük bir dünya başkanı, kararlı, fazlaca taraflılığı destekleyen, yorulmak bilmeyen barış savunucusunu kaybetti. Gidişinin derin kederini yaşıyorum” ifadelerine yer verdi.

Mikhail Gorbachev was a one-of-a kind statesman who changed the course of history.

The world has lost a towering global leader, committed multilateralist, and tireless advocate for peace.

I’m deeply saddened by his passing. pic.twitter.com/giu2RHSjrQ

— António Guterres (@antonioguterres) August 30, 2022

BM Genel Heyeti’nden Gorbaçov için başsağlığı mesajı

Birleşmiş Milletler Genel Heyeti Lideri Abdulla Şahid Gorbaçov’un mevtini öğrendiği için üzgün olduğunu söylemiş oldu.

Şahid, açıklamasında, “Soğuk Savaş’ın kan dökülmeden sona ermesini sağlayan, radikal bir ıslahat yoluna giren, son Sovyet lideri ve Nobel Barış Ödülü’nü kazanan (1990) Mihail Gorbaçov’un mevtini duymaktan hüzün duydum” dedi.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Rice: O ve cüreti olmadan Soğuk Savaş’ı barışçıl bir biçimde bitirmek mümkün olmazdı

Eski ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, yayımladığı taziye iletisinde, “Mihail Gorbaçov’un vefatına üzüldüm. Halkına daha yeterli bir hayat sunmaya çalışan bir adamdı. hayatı değerliydi zira o ve hamaseti olmadan Soğuk Savaş’ı barışçıl bir biçimde bitirmek mümkün olmazdı” tabirlerini kullandı.

I am saddened to hear of the passing of Mikhail Gorbachev. He was a man who tried to deliver a better life for his people. His life was consequential because, without him and his courage, it would not have been possible to end the Cold War peacefully.

— Condoleezza Rice (@CondoleezzaRice) August 30, 2022

Truss: olağanüstü bir devlet adamıydı

İngiltere
Dışişleri Bakanı Liz Truss, Gorbaçov’un global güvenliğe ve istikrara katkı sağladığını belirterek, şu iletisi paylaştı:

“Mihail Gorbaçov, Soğuk Savaş’ı bitmiş oldurmek için Batılı önderlerle birlikte çalışarak global güvenlik ve istikrara derin katkılarda bulunan olağanüstü bir devlet adamıydı. Artık her zamankinden daha fazla, bu işbirliği ve barış mirası karar sürmeli.”
Mikhail Gorbachev was a remarkable statesman who made a profound contribution to global security and stability, working with Western leaders to end the Cold War.

Now more than ever, this legacy of cooperation and peace must prevail.

— Liz for Leader (@trussliz) August 30, 2022

Schwarzenegger: Gorbaçov benim kahramanlarımdan bir tanesiydi ve onunla tanışmak bir onur ve keyifti

ABD’li oyuncu ve eski Kaliforniya valisi Arnold Schwarzenegger de başsağlığı bildirisi paylaştı.

“Eski bir kelam var, “Asla kahramanlarınla tanışma.” Sanırım bu duyduğum en makus tavsiyelerden biri. Mihail Gorbaçov benim kahramanlarımdan bir tanesiydi ve onunla tanışmak bir onur ve keyifti. Ona arkadaşım dediğim için inanılmaz şanslıydım. Hepimiz onun fantastik ömründen bir şeyler öğrenebiliriz” diyen Schwarzenegger, bildirisinin devamında şunları yazdı:

Herhangi bir tertibin en doruğuna çıktığınızı ve akabinde etrafa bakıp “Bu insanların işine yaramıyor, birinin bunu düzeltmesi gerekiyor” diyebilecek bilgeliğe ve cürete sahip olduğunuzu hayal edin. Ben değilsem, kim? Artık değilse ne vakit?
(
Gorbaçov) Eski Sovyetler Birliği’nde tam olarak bunu yaptı. Kendi gücü için ne manaya geldiğini bilmesine karşın komünist sistemi parçalayan bir kahraman olarak sonsuza kadar hatırlanacak.
O artık tarihe ilişkin ve tüm vakit içinderın en büyük aşk öykülerinden birini yaşayan sevgili Raisa ile bir daha bir ortaya geldiği için fazlaca memnun olduğunu biliyorum.
Bir tesir yaratma, gelecek jenerasyonlara daha yeterli bir dünya bırakma fırsatı gördüğünüzde, umarım Mihail Gorbaçov’u düşünür ve kendinize “Ben değilsem kim? Artık değilse ne vakit?” diye sorarsınız.

When you see a chance to make an impact, to leave a better world for the next generation, I hope you’ll think about Mikhail Gorbachev and ask yourself, “If not me, who? If not now, when?” I know I will.

— Arnold (@Schwarzenegger) August 30, 2022

Avrupa Parlamentosu (AP) Lideri Roberta Metsola, Gorbaçov’un hareketlerinin ‘özgür dünyaya ilham verdiğini’ belirterek, şunları yazdı:

” Mihail Gorbaçov’la ilgili kalıcı anım, Soğuk Savaş’ın bitmiş olduğinin sinyalini vermek için fırtınalı Malta’da George HW Bush ile müsabakasını izlemektir. Daha yeterli, daha özgür bir dünya umuduna ilham verdi. Bu (da) duvarların yıkılması ve Avrupa’nın bir daha birleşmesi manasına geliyordu. Onun mirası hatırlanacak. Huzur ortasında yatsın.”
My lasting memory of Mikhail Gorbachev is watching him meet George HW Bush in stormy Malta to signal the end of the Cold War.

It inspired hope of a better, freer world. It meant walls torn down & led to Europe's reunification.

His legacy will be remembered.
May he rest in peace pic.twitter.com/wTjNUUrCRw

— Roberta Metsola (@EP_President) August 30, 2022

Bolton: Tarihi bir liderdi

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton,
91 yaşında ömrünü kaybeden eski Sovyet başkanına hürmetlerini sunarak, onu Soğuk Savaş sırasında ABD-Rusya bağlantılarını değiştiren tarihi bir önder olarak nitelendirdi.

Gorbachev was a historic leader and The Cold War reached a definitive turning point when he joined with Bush 41 at the Helsinki Summit in Sept. 1990 to oppose Saddam Hussein's invasion of Kuwait. pic.twitter.com/Nc7bQlEvDA

— John Bolton (@AmbJohnBolton) August 30, 2022

Macron: Gorbaçov’un Avrupa’da barışa olan bağlılığı ortak tarihimizi değiştirdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter üzerinden “Seçimi Ruslar için özgürlüğe giden yolu açan barış adamı Mihail Gorbaçov’un mevti için taziyelerimi sunuyorum. Gorbaçov’un Avrupa’da barışa olan bağlılığı ortak tarihimizi değiştirdi” bildirisini paylaştı.

Mes condoléances pour la disparition de Mikhaïl Gorbatchev, homme de paix dont les choix ont ouvert un chemin de liberté aux Russes. Son engagement pour la paix en Europe a changé notre histoire commune.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 30, 2022

Gorbaçov kimdir?

Gorbaçov, 1985’ten 1991’e kadar Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) en yüksek idare organı olan Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi’nin genel sekreterliğini yürüttü.

1990’da yapılan ıslahatla devlet başkanlığı sistemine geçildi. Yüksek Sovyet Meclisi’nde yapılan oylamada Gorbaçov, SSCB Devlet Lideri seçildi. Gorbaçov, 1990’dan 1991’e kadar SSCB’nin devlet başkanlığını yaptı.

Sovyetler Birliği’nin birinci ve son devlet lideri Mihail Gorbaçov, başlattığı perestroyka (bir daha yapılanma) ve glasnost (açıklık) ismindeki ıslahat çalışmaları Soğuk Savaşı bitirdi.

Gorbaçov, 1990’da Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.