Rusya, yerli üretim birinci ultra yavaşça roketin görünüm ve özelliklerini paylaştı

dunyadan

Aktif Üye
Rusya, yerli üretim birinci ultra yavaşça roketin görünüm ve özelliklerini paylaştı
Rusya Savunma Bakanlığı, İrkut isimli Rus üretimi yeni ultra yavaşça taşıyıcı roketin görünümünü ve teknik özelliklerini paylaştı. İlgili yazı, RKK Energiya roket üretim ve uzay şirketinin çıkardığı ‘Uzay Araçları ve Teknolojileri’ isimli mecmuanın yeni sayısında yayınlandı.

Rusya’nın İrkut isminde kozmik bir taşınabilir uzay roket sistemini geliştirdiği, Rusya Federal Uzay Ajansı’nın (Roscosmos) eylül sonunda sunduğu yıllık rapordan biliniyordu. Energiya uzmanları, projenin Makine Üretim Merkez Araştırma Enstitüsü (TSNİİmaş) tarafınca yürütüldüğünü bildiriyor.

Yeni roketin Plesetsk Uzay Üssü’nden fırlatılması planlanıyor. Roketin tek kullanımlık ve yeniden kullanılabilir kanatlı olmak üzere iki tip olacağı varsayım ediliyor.

Kalkış yükünün 23.6 ton olacağı tek kullanımlık roket, alçak dünya yörüngesine (200 km) 584 kilogram, jeostatik yörüngeye ise (35.786 km) 84 kilogram yük taşıyabilecek. Tartısı 25 ton olacak tekrar kullanılabilir roket ise alçak dünya yörüngesine 398 kilogram, jeostatik yörüngeye ise 60 kilogram yük götürecek.

Yakıt olarak rokette oksijen-metan birleşimi, uzay römorköründe ise amil içerikli heptil kullanılması planlanıyor. Her iki tip roketin birinci fırlatılışının 2024’te yapılması belirlendi.

TSNİİmaş’ın ‘Krılo-SV’ çalışması kapsamında kanatlı bir füze geliştirdiği biliniyor. Krılo-SV, yavaşça taşıyıcı roketin yine kullanılabilir bir basamağı olup, uzunluğu 6 metre, çapı da 0.8 metredir. Ses suratının 6 katına kadar hipersonik suratlara ulaşabilecek rokete özel olarak Vihr isminde yeni bir motor geliştiriliyor.

Roketin ikinci evresi ayrıldıktan daha sonra birinci etabın motor ve kanatların sayesinde uzay üssüne dönmesi planlanıyor.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.