Putin, Donetsk ve Lugansk ile Herson ve Zaporojye bölgelerinde sıkıyönetim ilan etti

dunyadan

Aktif Üye
Putin, Donetsk ve Lugansk ile Herson ve Zaporojye bölgelerinde sıkıyönetim ilan etti
Rusya Güvenlik Kurulu toplantısında konuşan Putin, Kiev rejiminin hareketleri niçiniyle Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporojye bölgelerinde sıkıyönetim ilan edildiğini duyurdu.

Putin, “Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporojye bölgelerinde Rusya’nın bünyesine dahil edilmedilk evvel sıkıyönetim uygulandığını hatırlatırım. Şu anda da, Rusya mevzuatı kapsamında sıkıyönetim uygulamasını başlatmamız gerekiyor. Bundan dolayı, Rusya Federasyonu’nun bu dört bölgesinde sıkıyönetim uygulanmasına ait kararnameyi imzaladım. Evrak, çabucak Federasyon Kurulu’nun onayına sunulacak” dedi.

Ukrayna’nın referandum kararı Rus topraklarına katılan bölgelere yönelik tavrını eleştiren Rusya başkanı, “Dört yeni bölgenin Rusya’ya bağlanmasına ait anayasal kanunlar yürürlüğe girdi. Kiev rejimi, bildiğiniz üzere, halkın iradesini ve seçimini tanımayı reddetti, müzakere tekliflerini geri çeviriyor. Bilakis bombardımanlara devam ediyor. Siviller ölüyor. Neo-Naziler aleni bir biçimde terör metotları kullanıyor, ömür takviye tesislerinde sabotajlar düzenliyor ve mahallî yetkililerin temsilcilerine suikast düzenliyor” diye konuştu.

Putin, imzaladığı kararnameyle hükümete, ilgili kurumlardan alınacak tekliflere uygun olarak, sıkıyönetim ilan edilen bölgelerde uygulamaya koyulacak tedbirlere ait teklifler sunma talimatı verdi.

Kararname uyarınca sıkıyönetim uygulanan periyot boyunca Rusya’da 30 Ocak 2022 tarihindeki Sıkıyönetim Kanunu’nda öngörülen öteki tedbirler de uygulanabilecek.

‘4 bölgede azami müdahale düzeyi rejimi ilan edildi’

Rusya başkanı Putin, sıkıyönetim ilan edilen 4 bölgede ‘azami müdahale düzeyi rejimi’ ilan edilmesini öngoren kararnameyi de imzaladı.

Bu kararname uyarınca 4 bölgenin üst yetkilileri, ekonomik seferberlik, sivil savunma, halkı ve toprakları muhafaza faaliyetleri yürütme yetkilerinin yanı sıra Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin, başka kuvvetlerin, askeri oluşumların, kurumların muhtaçlıklarının ve halkın gereksinimlerinin karşılanmasına yönelik tedbirleri uygulama yetkilerine sahip olacak.

Ayrıca Ukrayna hududunda bulunan Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol kenti ile Krasnodar, Belgorod, Bryansk, Voronej, Kursk, Rostov bölgelerinde ‘orta müdahale düzeyi rejimi’ ilan edildi. Bu bölgelerin üst seviye yetkililerine de 4 bölgedeki yetkililerle tıpkı yetkiler verildi.

Rusya’nın Merkezi Federal Bölgesi ile Güney Federal Bölgesi’nde bulunan bölgelerde ‘yüksek hazırlık düzeyi rejimi’, Rusya’nın geri kalan bölgelerindeyse ‘temel hazırlık düzeyi rejimi’ ilan edildi ve bu bölgelerin üst seviye yöneticilerine çeşitli yetkiler verildi.

‘4 bölgede bölgesel savunma uygulamasına geçilecek’

Kararnameye uyarınca Rusya’ya bağlanan 4 bölgede bölgesel savunma uygulamasına geçilecek ve kurumlar ortası uyum organları (bölgesel savunma merkezleri) kurulacak.

‘Özel askeri harekata yönelik uyum konseyi oluşturulacak’

Öte yandan Kremlin’in sitesinde yayınlanan Devlet Lideri Talimatı’na göre, özel askeri harekat sırasında doğan gereksinimlerin karşılanması için Bakanlar Şurası bünyesinde bir uyum heyeti oluşturulacak ve Başbakan Mihail Mişustin şuraya başkanlık edecek.

‘Putin, sıkıyönetim kararnamesini Federasyon Kurulu’nun onayına sundu’

Rusya Federasyon Kurulu Anayasa Komitesi Lideri Andrey Klişas, Putin’in yeni bölgede sıkıyönetim ilan edilmesini öngoren kararnameyi Federasyon Kurulu’nun onayına sunduğunu deklare etti.

Patruşev: Donbass ve Ukrayna’nın güneyinden yaklaşık 5 milyon kişi soykırımdan kaçarak Rusya’ya geldi

Rusya Güvenlik Konseyi’nin bugünkü toplantısından daha sonra düzenlenen basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulunan Kurul Sekreteri Patruşev, Donbass ve Ukrayna’nın güney bölgelerinden yaklaşık 5 milyon kişinin neo-Nazi Kiev rejiminin soykırımdan kaçarak Rusya’ya geldiğini söylemiş oldu.

Rusya Güvenlik Konseyi’nin global göç krizi şartlarında oluşan yeni meydan okumaları ve tehditleri tartıştığı bilgisini veren Patruşev, Rusya’da da bu bağlamda göç alanındaki durumun değiştiği bilgisini verdi.

Bu durumda kamu otoritelerinin göç alanındaki öncelikli vazifelerinin netleştirilmesinin gerektiğine dikkat çeken yetkili, “Güvenlik Konseyi’nin toplantısında 2022’nin sonuna kadar Rusya Federasyonu’nun 2019-2025 devlet göç siyasetinin mevcut konseptine değişikliklerin yapılmasına, ayrıyeten revize edilmiş konseptin hayata geçirilmesi ile ilgili somut tedbirler planının hazırlanmasına karar verildi” vurgusunu yaptı.

‘Göç kanallarını kullanan teröristleri tespit etme bakılırsavi belirlendi’

“Kolluk kuvvetleri ve özel servisler, göç kanallarını terör hareketleri ve öbür kabahatleri işlemek için kullanan memleketler arası terörist ve aşırılık yanlısı örgütlerin üyelerini belirlemekle nazaranvlendirildi” bilgisini veren Patruşev, ayrıyeten dost olmayan ülkelerin hararetli Rusya tersi siyasetinin kararında güç duruma düşen yurtharicindeki yurttaşların korunması emeliyle ek tedbirlerin geliştirildiğini vurguladı.

Rusya’nın ortasındaki kamu tertibini müdafaaya yönelik çalışmalara da değinen Patruşev, “Göçmenlerin ağır olarak yaşadığı yerlerde kanun ve sistemi korumak için geniş çaplı tedbirler planlandı. Ülkemizde bulunma kurallarını ihlal eden yabancı asıllı vatandaşların kontrolünü ve sorumluluklarını sıkılaştıracak mevzuat değişiklikleri öngörüldü” açıklamasında bulundu.

‘Avrupa’daki güç krizi dünyada yeni bir göç dalgasını tetikleyebilir’

Ekonomide uygulanan kısıtlamaların da insanları ikamet yerlerini değiştirmeye zorladığına dikkat çeken yetkili, “Batı’nın yasadışı tek taraflı yaptırımları biroldukça ülkede nüfusun hayat standardında değerli bir düşüşe, besin ve ilaç da dahil olmak üzere temel muhtaçlık mamüllerine erişimin kısıtlanmasına yol açtı” diyerek şöyleki devam etti: “Batı’nın yaptırımlarının Avrupa’da niye olduğu güç krizinin yeni bir göç dalgasına katkıda bulunacağı var iseyılabilir.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.