Okullara ‘Kültür Tarihi’ Dersi Geliyor: Pekala Ne Öğretilecek?

ahmetbeyler

Yeni Üye
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kadıköy Atatürk Fen Lisesi’ndeki Erhan Afyoncu Kütüphanesi’nin açılışına katıldı. Gündeme ait değerlendirmelerde bulunan Özer, dikkat çeken bir çıkış yaptı. “Bunu birinci kere açıklıyorum.” diyerek kelamlarına başlayan Bakan Özer, Kültür Tarihi dersi için çalışmaların devam ettiğini, bu dersin müfredata ekleneceğini söylemiş oldu.

Mahmut Özer tarafınca yapılan açıklamalarda, “Bunu birinci kere açıklıyorum. Kültür Tarihi ile ilgili bir ders çalışmamız var. Yeni bir müfredat oluşturma çalışmamız var. Atmış olduğumuz her bir adımı birleştirecek olan ancak evvela okul idaresinden başlayıp öğretmenlerin Kültür Tarihi ile tanışacakları, zenginleşecekleri bir alan oluşturmak ismine değerli bir adım atacağız. Bunun hazırlıkları bitmek üzere. Eğitimleri tamamladıktan daha sonra müfredatımıza Kültür Tarihi dersimizi kazandırmış olacağız.” tabirleri kullanıldı. Pekala bu ne demek oluyor? Öğrenciler, Kültür Tarihi dersinde neler bakılırsacekler?

Kültür Tarihi dersi nedir? Öğrencilere neler öğretilecek?

Kültür Tarihi dersi, halihazırda birtakım eğitim kurumlarında veriliyor. Bu bağlamda örnek teşkil edebilecek Kültür Tarihi derslerine baktığımızda; evvel kültürün nasıl oluştuğu ve nasıl tanımlandığı öğretilecek, akabinde da lisan ile kültür ilgisi, sanat kollarının kültürdeki yeri ve kültürle ilgili öbür tüm konular, bu derste yer alacak diyebiliriz. Lakin Bakan Özer çabucak hemen dersin içeriği ile ilgili bir paylaşımda bulunmadığından çabucak hemen bunların varsayımdan ibaret olduğunun altını çizelim.

Kültür Tarihi dersinin Türkiye’ye özel olmadığını belirtmekte yarar var. Bu bağlamda; Birleşik Krallık’a bağlı ülkeler başta olmak üzere Hollanda üzere birtakım Avrupa ülkeleri de ABD de Kültür Tarihi dersi veren eğitim kurumlarına sahip. Türkiye, Bakan Özer’in deklare ettiğı ders ile bir arada şu ana kadar üniversite düzeyinde verilen bu dersi, birinci ve orta öğretim kurumlarına indirgeyecek üzere görünüyor.