Milyon dolarlık tabloya göz çizen güvenlikçi birinci sefer konuştu: ‘Yaptığım ahmaklık’

dunyadan

Aktif Üye
Milyon dolarlık tabloya göz çizen güvenlikçi birinci sefer konuştu: ‘Yaptığım ahmaklık’
Süprematizm hareketinin yaratıcısı Rus ressam Kazimir Maleviç’in öğrencisi Anna Leporskaya’nın imzasını taşıyan ‘Üç Figür’ isimli tablodaki yüzlerden ikisine göz çizen Vasilyev, Yekaterinburg merkezli E1 televizyonuna konuştu.

Daha evvel Sovyet ve Rus ordusu saflarında Afganistan ve Çeçenistan’da savaşan ve gazi olan Vasiliev, bir gün Yeltsin Merkezi’ndeki mesaisi sırasında 16-17 yaştaki bir küme gencin ‘Üç Figür’ isimli tablo hakkındaki konuşmalarını duyduğunu anlattı. Vasilyev, “Tabloda niye hiç göz, ağız ve hoşluk bulunmadığını tartışıyorlardı. Kümede kızlar da vardı, “Burada çalışıyorsunuz, göz çizsenize” dediler. Ben de bu tablonun onların çalışması olup olmadığını sordum. Onlar da “evet” dedi. Bana tükenmez kalem verdiler. Ben de gözleri çizdim. Onların çocukluk fotoğrafları olduğunu sandım” sözlerini kullandı.

Mahpus cezası tehlikesiyle karşı karşıya olan 63 yaşındaki Vasilyev, insanların tablonun yanından geçerken gülümsediklerini gördüğünü ve sonrasındasında başı ağrıdığı için konuta gittiğini söylemiş oldu. Birkaç gün daha sonra ise polisin geldiğini anlatan Vasilyev, “Beni neyle suçladıklarını çabucak anladım. ‘Getirin, büsbütün temizleyeyim’ dedim. Ben hiç bir vakit diğerlerinin tablolarına müdahale etmedim. niye oburunun şeyini bozayım? Keşke bunun o çocukların çalışmaları olmadığını, tabloların Moskova’dan getirildiğini ve ne kadar kıymetli olduklarını bilseydim! Ben ne yaptım bu biçimde!” diye konuştu.

Yaptığının ahmaklık olduğunu ve şu anda tek hayalinin yaşanan tüm bu şeyleri unutmak olduğunu vurgulayan Vasilyev, “her insanın başımdan gitmesini ve evvelde olduğu üzere eşimle sakince yaşamak istiyorum” diye ekledi. Hakkında soruşturma başlatılan Vasilyev, para cezasıyla kurtulabileceği üzere bir mahpus cezası tehlikesiyle de karşı karşıya.

Şu anda tablo onarımdan geçiyor. Daha evvel Tretyakov Galerisi koleksiyonundan, 1932-1934’e tarihlenen tablonun üzerine bir stant sırasında tükenmez kalemle göz çizildiği bilgisi verilmişti. Hususla ilgili soruşturma başlatılmıştı. Tablonun onarımı için gerekli fiyatın 250 bin ruble (3 bin 350 dolar) olarak değerlendirildiği aktarılmıştı.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.