Aramizda
Aktif Üye
Ki-Update Compact: Claude, Openais Voices, Nvidia'nın Yatırımları, Atlas
Claude şimdi de internette izin veriliyor
AI Chatbot Claude artık İnternet'e erişebiliyor. Bu işlevle şirket, chatbot şimdiye kadar eğitim verileriyle sınırlı olduktan sonra “daha yeni ve alakalı cevaplar” sağlamak istiyor.
Chatgpt, Gemini veya Meta AI gibi web erişimi olan diğer chatbotların aksine, Antropik özel bir formata dayanır: Claude kısa bir metinle yanıt verir ve doğrudan kullanılan kaynaklardan gösterir. Cevap ayrıca, incelemeyi kolaylaştırması gereken web sitelerinden doğrudan alıntılar içerir.

Web araması başlangıçta yalnızca ABD'de ücretli bir önizleme olarak mevcuttur, ancak yakında diğer ülkelerde ve ücretsiz sürümde kullanılabilir olmalıdır. AI modeli Claude 3.7 sonnet teknik bir temel olarak hizmet vermektedir.
Web aramasının tanıtımı, diğer AI şirketlerini de kullanan soruları gündeme getiriyor: web sitesi operatörleri ziyaretçileri kaybediyor ve böylece içeriği chatbotlara özetleyerek gelir geliri. Şaşkınlık bir sistem üzerinde içeriği ücretlendirmek için çalışırken ve Microsoft yayıncılara reklam gelirlerine katılmak istiyorken, bu yaklaşımların pratik uygulaması belirsizliğini koruyor.
OpenAAI, AI ajanları için yeni sesler sunar
OpenAAI, API'da yeni metin-konuşma ve konuşma-metin modelleri yayınladı. Çok daha iyi oldukları söyleniyor. Bu, blog yazısında openai yazıyor, transkripsiyon modelinin kelime hata oranı ile ilgilidir. Gelecekte, geliştiriciler modele kendileri tarafından tanımlanan belirli bir şekilde konuşmalarını öğretebilirler.
Müşterilerin fırına yolunu gösterdiği, coşkulu şövalyenin, rezervasyon yaparak uçuşta desteklemek isteyen, suç romanları ve korku hikayeleri için karanlık bir ses ve elbette sevgi dolu iyi gece hikayesi sesi gösteren coşkulu şövalye var. Modellerin arkasında GPT-4O ve GPT-4O mini, önceki sürümlerden daha uygun maliyetli olmalıdır, bu da en azından gelişmiş model damıtma nedeniyle, yani büyük bir modelin bilgisinin daha küçük, verimli bir modele aktarılmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca ses verileri ile ayrı bir eğitim olmuştur.
OpenAAI'ye göre, dilden metin modeli fısıltmadan bile daha iyi. Bu, OpenAAI'dan önceki transkripsiyon aracıdır. Geliştiriciler için artık modelleri deneyebileceğiniz bir demo sayfası var. Agents SDK ile, metin tabanlı bir ajan da bir konuşma ajanı yapılabilir.
Nvidia, ABD tedarik zincirine yüzlerce milyar yatırım yapmak istiyor
Nvidia, Amerikan tedarik zincirine büyük yatırımlar planlıyor. CEO Jensen Huang, şirketinin önümüzdeki dört yıl içinde yüzlerce milyar dolarlık yerli çip üretimine akmak istediğini açıkladı. Financial Times'a göre, dünyadaki en değerli yarı iletken grubu, ABD'de önemli bir kısmı harcanacak olan elektronik için yaklaşık yarım trilyon dolarlık toplam harcamayı planlıyor. Üretimin ABD'ye taşınması, Donald Trump'ın “İlk Amerika” ticaret politikasına açık bir tepkidir ve Apple gibi diğer teknoloji gruplarından benzer duyuruları takip eder. Huang, Nvidia'nın TSMC ve Foxconn gibi tedarikçiler tarafından ABD'deki en son sistemlerini zaten üretebildiğini vurgulamaktadır.
Şirket yakın zamanda GTC 2025'i başlatmış ve yeni AI hızlandırıcıları sunmuştu. Ayrıntılı bir röportajda Huang, AI çip bölgesindeki Huawei aracılığıyla artan rekabet konusunda da uyardı. Huawei'yi “Çin'deki en zorlu teknoloji şirketi” olarak nitelendirdi ve Huawei'nin hala başarılı olduğu ve AI bölgesindeki varlığının sürekli genişlediği için ABD'ye karşı yaptırımların “zayıf uygulandığını” eleştirdi. Farklı raporların aksine, Huang Intel'e olası bir katılımı reddetti. San Jose'deki bir basın toplantısında, “Kimse bizi bir konsorsiyuma davet etmedi.” Bundan önce, NVIDIA'nın TSMC ve diğer teknoloji şirketleri ile birlikte Intel'in üretim bölümünde hisseleri devralabileceği yönünde spekülasyonlar vardı. Üretim kayması, TSMC'den gelen büyük yatırımlarla desteklenmektedir. Tayvanlı Chipperer, daha önce vaat edilen 65 milyar dolara ek olarak, Arizona'daki üretim tesisleri için 100 milyar dolar daha açıkladı ve bu da Amerika Birleşik Devletleri'nin yarı iletken endüstrisi için bir üretim yeri olarak önemini daha da güçlendirdi.
Xai ve Nvidia 30 milyar dolar-KI Altyapı Fonu'na yatırım yapıyor
Xai ve Nvidia 30 milyar dolarlık bir altyapı fonuna katılıyor. Fonun arkasında varlık yöneticisi BlackRock, teknoloji grubu Microsoft ve Abu Dabi-Mind You, ABD hükümetinin prestij projesi Stargate'e dahil olmayan tüm şirketler gibi tanınmış destekçiler var.
Yeni fon, AI altyapısının iki kilit alanına odaklanmaktadır: veri merkezlerinin inşası ve enerji projelerinin finansmanı. Grubun uzun vadeli hedefi iddialı: toplam 100 milyar dolara kadar yatırım ve borç sermayesi seferber edilecek. AI altyapısına büyük yatırımlar da eyalet düzeyinde teşvik edilmektedir. Avrupa Birliği, küresel AI yarışmasında geride kalmamak için bu alanda yaklaşık 200 milyar avro yatırım yapmayı planlıyor. Muazzam meblağlar, gelişmiş AI sistemleri için gerekli teknik temellerin ne kadar geliştirilmesinin sermaye yoğunluğunu göstermektedir.
Apple, Siri'de yönetim değişikliğine karşı koymak istiyor
Apple'ın Siri yeni liderliğe giriyor: Bir rapora göre, CEO Tim Cook AI üst yöneticisi John Giannandrea'nın ses yardım sisteminin giderek daha büyük sorunlarını kontrol altına alacağına olan güvenini kaybetti. Bu nedenle Siri ekibi, Vision Pro'dan en son sorumlu olan Mike Rockwell tarafından devralınacak. Bu, bilgilendirilmiş insanlara atıfta bulunarak Finansal Haber Ajansı Bloomberg tarafından bildirilmektedir.
Rockwell, Nihayetinde Siri'den sorumlu olan Apple'ın yazılım patronu Craig Federighi'ye doğrudan tabidir. Apple henüz geniş kapsamlı yönetim değişikliğini dahili olarak iletmedi. Ancak, adım aylardır hazırlanıyor. Bloomberg'e göre Rockwell, AI uzmanından daha az olsa da kanıtlanmış bir teknoloji uzmanı olarak kabul ediliyor. Vision Pro bölümünün geleceği için üst yöneticinin değişmesinin görülmesi gerektiği anlamına geliyor.

Yapay zeka ne kadar zeki? İşimiz, boş zamanlarımız ve toplumumuz için üretken yapay zekanın sonuçları nelerdir? Haberler'nin “AI Güncellemesi” nde, kod çözücü ile birlikte en önemli AI gelişmelerine güncellemeler getiriyoruz. Cuma günleri uzmanlarla AI devriminin farklı yönlerine ışık tutuyoruz.
Yapay zeka sayesinde, Atlas giderek daha insani benzeri
Boston Dynamics ve The Robotics & AI Enstitüsü arasındaki işbirliği ilk başarıyı göstermektedir. İnsansı Robot Atlas 2.0 artık çok daha dinamik ve daha insani benzeri.
Şirketler, robotun başarılı görevler için sanal simülasyonlarda ödüllendirildiği artan öğrenmeye (takviye öğrenimi) güvenmektedir. Mevcut bir video ilerlemeyi gösteriyor: Atlas sallanıyor ve sallanan kollar ve doğal üst vücut rotasyonu ile çalışıyor. Ayrıca bisikletler, yan kat ruloları ve el standları gibi akrobatik hareketlere de hakimdir.
Gelişimin odak noktası tam vücut dinamikleridir – farklı kuvvetleri telafi etmek için vücudun tüm bölümlerinin etkileşimi. Birçok yarışmacının aksine, Boston Dynamics ve RAI sadece endüstriyel uygulamalara odaklanmakla kalmaz, aynı zamanda hareket kontrolüne özel önem verir, bu da daha istikrarlı ve hareketleri genel olarak daha güvenli ve verimli hale getirir.
Bu ilerleme, Atlas'ı endüstri ve hane halkındaki ticari görevler için daha değerli hale getirebilir. Askeri kullanımı olası görünmüyor, çünkü Boston Dynamics 2022, diğer robot şirketleri ile birlikte robotlarını silahlandırmamayı taahhüt etti.
Şekil AI, botq fabrikası oluşturur
Şekil AI, yaklaşan bir BOTQ fabrikasına ilk bakış açıları göstermiştir. İnsansı robotlar orada büyük miktarlarda inşa edilecektir. Üretim süreçlerinin ilk testleri zaten devam ediyor. Şekil AI, BOTQ'da yılda yaklaşık 12.000 robot üretmeyi planlıyor. Üretici tüm kontrolü, insansı Şekil 03 robotlarının üretim süreci üzerinde tutmak istiyor. Bu sadece robotların kendileri sözleşme üreticileri tarafından üretilmezse başarılı olur.
Şirket, üretim sürecini ve kalitesini daha iyi kontrol etmek ve kontrol edebilmek istiyor. BOTQ fabrikasındaki robot üretiminin yapay zeka ve insan denetimi tarafından kontrol edilen otomasyonun bir kombinasyonu olduğu söyleniyor. Parça veren harici ortaklar olmadan, mümkün değildir. Şekil AI, özel bileşenler için istikrarlı bir tedarik zinciri üretmek için tedarikçilerle ilk işbirliklerini kapatmıştır. Robotik şirket o kadar iyi görüyor ki, önümüzdeki dört yıl içinde 100.000 robot veya 3 milyon aktüatör üretimi de mümkün olacak.

(IGR)