Hangi dersler kareli defter olur ?

Mert

Yeni Üye
Hangi Dersler Kareli Defter Olur? Eğitimin Temel İhtiyaçları Üzerine Cesur Bir Eleştiri

Merhaba arkadaşlar! Bugün, yıllardır kafamda dönüp duran bir konuya değinmek istiyorum: Hangi derslerde kareli defter kullanmak gerçekten gereklidir? Hadi hep birlikte bu konuda biraz kafa yoralım. Bunu yazarken, defterin kareli ya da çizgisiz olmasının eğitimdeki rolünü tartışmak değil, hangi derslerin aslında kareli defter gerektirdiğini sorgulamak istiyorum. Birçok dersin hala neden kareli defterle yapıldığını düşününce, bazı eğitimsel kalıpların ne kadar eskidiğini fark ediyorum.

Özellikle, matematik ve geometri gibi derslerde kareli defter kullanmanın oldukça yerleşik bir gelenek haline geldiğini biliyoruz. Ancak, aynı şekilde tarihi, edebiyatı ya da dil derslerini de kareli defterle yapmanın ne kadar mantıklı olduğuna dair ciddi şüphelerim var. Benim görüşüm, sadece bazı derslerde değil, aslında yalnızca belirli öğrenme yöntemlerinde ve kişisel tercihlere göre defter kullanımı yapılması gerektiği yönünde. Peki, siz ne düşünüyorsunuz? Hadi gelin, hep birlikte bu konuyu biraz daha derinlemesine ele alalım.

Matematik ve Geometri: Kareli Defterin Vazgeçilmez Rolü

Matematik ve geometri derslerinde kareli defter kullanımı oldukça yaygın. Pek çok kişi için, kareli defter bir anlamda matematiksel düşüncenin bir aracı olmuştur. Sayılar, formüller ve şekillerin düzenli bir şekilde yerleşmesi, bu derslerde doğru bir anlayış geliştirmek için önemli olabilir. Özellikle geometri derslerinde, şekillerin doğru şekilde çizilmesi, açıların ve kenar uzunluklarının doğru ölçülmesi açısından kareli defter gerçekten faydalıdır. Bir bakıma, bu defterler öğrencilerin görsel ve mekansal zekalarını geliştirmelerine yardımcı olabilir.

Erkeklerin genellikle pratik ve çözüm odaklı bakış açıları göz önünde bulundurulduğunda, matematik dersinde kareli defter kullanmak tamamen stratejik bir seçim gibi görünebilir. Sayılar arasındaki ilişkileri görmek, grafikler çizmek ve hesaplamalar yaparken, kareli defterin sağladığı düzenlilik büyük bir avantaj yaratır. Ayrıca, erkeklerin çoğu genellikle net ve somut çözümler arar; bu bağlamda, kareli defterin sunduğu düzen, bu çözüm odaklı yaklaşımı daha da güçlendirebilir.

Ancak, bu kullanımın da sınırları vardır. Kareli defter kullanımı, öğrencinin yaratıcılığını engelleyebilir. Matematiksel düşünceyi sadece formüllerle sınırlı tutmak, daha derin kavrayışların gelişmesini engelleyebilir. Bu nedenle, kareli defterin her zaman tek başına yeterli olmayabileceğini ve farklı öğrenme yaklaşımlarının da önemli olduğunu unutmamalıyız.

Kareli Defterin Gereksiz Kullanımı: Edebiyat ve Dil Dersleri Üzerine Bir Eleştiri

Şimdi gelelim, bence birçok kişi için tartışmalı bir konuya: Edebiyat ve dil dersleri. Bu derslerde kareli defter kullanımı, çoğu zaman gereksiz bir lüks haline gelebilir. Edebiyat, duyguların, düşüncelerin ve yaratıcılığın dile getirildiği bir alandır. Dil derslerinde ise gramere odaklanılır, metinlerin analiz edilmesi ve dilsel yapının anlaşılması esas alınır. Kareli defter, bu tür derslerde öğrencinin özgürce düşünmesini ve ifadelerini yazmasını engelleyen bir unsura dönüşebilir.

Kadınlar genellikle daha empatik ve insan odaklı bir bakış açısına sahiptir. Bu, dil ve edebiyat derslerinde özellikle önemli bir faktördür. Edebiyat, duygu, düşünce ve insan ilişkileri üzerine kurulu bir alan olduğundan, kadınlar bu derslerde kareli defterin yerine daha esnek bir yazım aracını tercih edebilirler. Geniş boşluklu, düz defterler, düşüncelerin özgürce akmasına olanak tanır ve bu da dilsel ifadeyi daha rahat ve doğal kılar. Özetle, bu tür derslerde, yaratıcı düşünceyi kısıtlamayan bir yazım aracının kullanılması gerektiğini savunuyorum.

Peki, neden hala dil ve edebiyat derslerinde kareli defter kullanma alışkanlığı devam ediyor? Bu aslında eğitimin geleneksel yapısının bir sonucu olabilir. Yıllarca öğretmenler, öğrencilerden düzenli ve simetrik bir yazı beklediler. Oysa, dilin ve edebiyatın tam anlamıyla anlaşılması, kurallardan daha fazlasını gerektiriyor: Duygu, ifade özgürlüğü ve bireysel yaratıcılık.

Birleşim: Strateji ve Empati Arasında Denge

Erkeklerin stratejik, pratik ve sonuç odaklı yaklaşımlarını, kadınların ise empatik, topluluk odaklı yaklaşımlarını göz önünde bulundurduğumuzda, birleştirici bir bakış açısına sahip olmalıyız. Eğitimde araçların kullanımı, yalnızca belirli bir tür öğrenme şekline hizmet etmemelidir. Kareli defter kullanımı da buna örnek teşkil eder. Matematik ve geometri gibi derslerde, kareli defter gerçekten faydalı olabilir, çünkü öğrencinin somut, düzenli bir yaklaşım benimsemesini sağlar. Ancak, dil, edebiyat gibi derslerde, daha esnek ve yaratıcı yazı araçlarına ihtiyaç duyulabilir.

Kareli defterin kullanımı, genelde öğrencilerin akademik kariyerlerinde nasıl bir öğrenme tarzı geliştirdiklerini de etkiler. Bu yazı aracının doğru yerlerde ve doğru amaçla kullanılması, öğrencilerin daha verimli ve özgürce öğrenmesini sağlayabilir.

Provokatif Sorular: Kareli Defterin Yeri Nedir?

Şimdi, bu noktada birkaç soruyla tartışmayı başlatmak istiyorum: Matematik ve geometri gibi derslerde kareli defterin kesinlikle gerekli olduğunu mu düşünüyorsunuz? Peki ya edebiyat ve dil derslerinde? Gerçekten bu derslerde kareli defterin faydası var mı, yoksa yaratıcılığı kısıtlayan bir unsur mu? Eğitim sistemimizin bu geleneksel yaklaşımları artık esnekleşmeli mi? Eğitimde kullanılan araçların kişiselleştirilmesi gerektiğini savunuyor musunuz?

Bu sorular üzerinden hep birlikte derinlemesine tartışalım ve eğitim sisteminin evrimine nasıl katkıda bulunabileceğimizi keşfedelim!