Formula 1 Pilotu Sebastian Vettel Emekli Oluyor

ahmetbeyler

Yeni Üye
Formula 1 dünyasına ismini altın harflerle kazıyan pilotlardan birisi olan Sebastian Vettel, bugün tüm Formula 1 dünyasını yıkan bir haber paylaştı. Uzun vakittir hakkında emeklilik dedikoduları paylaşılan Vettel, geçtiğimiz gece birinci kere bir Instagram hesabı oluşturdu ve bugün bu Instagram hesabından bir duyuruya yer verdi.

Alman pilot, Formula 1 mesleğini bu dönemle birlikte sonlandıracağını deklare etti. Bu hafta sonu gerçekleştirilecek Macaristan Grand Prix öncesinde paylaştığı duyurusunda Vettel, son senelerda çevresel ve toplumsal problemlere yönelik duyduğu hassasiyeti tekrar lisana getirdi. Vettel’in paylaşımı ve açıklamaları şöyleydi:

Sebastian Vettel’in veda bildirisi:

()

“2022 dönemi sonunda Formula 1’den emekli olacağımı duyuruyorum. Muhtemelen artık teşekkür etmek için uzun bir kişi listesine başlamalıyım lakin emeklilik sonucumın gerisindeki niçinleri açıklamamın daha değerli olduğunu düşünüyorum. Bu spora aşığım. Hatırlayabildiğim kadar hayatımın merkezindeydi. Lakin pistte hayat olduğu üzere, pist haricinde da ömrüm var. Yarış pilotu olmak hiç bir vakit benim tek kimliğim değildi. Ne yaptığımızdan daha hayli kim olduğumuz ve başkalarına nasıl davrandığımız kimliğine inanıyorum. Ben kimim?

Ben Sebastian, üç çocuk babası ve mükemmel bir bayanın kocası. Meraklıyım, tutkulu ve yetenekli insanlardan basitçe etkileniyorum. Kusursuzluğa takıntılıyım. Hoşgörülüyüm ve hepimizin nasıl gözüktüğümüzden, nereden geldiğimizden ve kimi sevdiğimizden bağımsız olarak yaşamak için tıpkı haklara sahip olduğunu düşünüyorum. Dışarıda olmayı seviyorum, doğayı ve mucizelerini seviyorum. İnatçıyım ve sabırsızım. Nitekim hudut bozucu olabilirim. İnsanları güldürmeyi severim. Çikolatayı ve taze ekmek kokusunu severim. En sevdiğim renk mavi. Değişikliğe, ilerlemeye ve en ufak şeyin değişikliğe yol açacağına inanıyorum. Optimistim ve insanların âlâ olduğuna inanıyorum.

Yarışın yanında bir aile büyüttüm ve onlarla olmayı seviyorum. Formula 1 haricinde farklı ilgi alanları da oluşturdum. Formula 1 ve yarışa olan tutkum onlarla geçirebileceğim vaktimin birçoklarını alıyor ve gücümün büyük bir kısmını harcıyor. Tutkuma bağlanmam ve bunu yanlışsız olarak düşünmem artık düzgün bir baba ve koca olma isteğimle uyuşmuyor. Araçla ve grupla bir olmak, kusursuzluğun peşinden koşmak için gereken güç, odaklanma ve kendini adama gerektiriyor.

Hedeflerim yarış kazanmaktan ve şampiyonluk için savaşmaktan çocuklarımın büyümesini görmeye, bedellerimi aktarmaya, düştüklerinde kalkmalarına yardımcı olmaya, bana muhtaçlıkları olduklarında onları dinlemeye, veda etmek zorunda olmamaya ve en kıymetlisi, onlardan öğrenmeye ve bana ilham vermelerine müsaade vermeye kaydı. Çocuklar geleceğimizdir. Dahası, hayat ve kendim hakkında keşfetmek ve öğrenmek için daha epey şeyin olduğunu düşünüyorum.

Gelecek demişken, çok değerli vakit içinderdan geçiyoruz ve önümüzdeki yılları nasıl şekillendirdiğimiz hayatımızı belirleyecek. Tutkum, beğenmemeyi öğrendiğim kimi noktalara sahip. Bunlar gelecekte çözülebilir lakin bu değişikliği kabul etme isteği hayli daha fazla kuvvetli olmalı ve bugün bir aksiyona yol açmalı. Konuşmak kâfi değil ve beklemeyi göze alamayız. Alternatif yok. Yarış sürüyor.

En düzgün yarışım mı? Hâlâ gelecek. İleri gitmeye ve devam etmeye inanıyorum. Vakit tek istikametli bir sokak ve vakit içinde gitmek istiyorum. Geriye bakmak izi yalnızca yavaşlatacak. Bilinmeyen pistlerde müsabakayı dört gözle bekliyorum ve yeni zorluklarla karşılaşacağım. Pistte bıraktığım izler vakit ve yağmur onları yok edene dek kalacak. Yenileri eklenecek. Yarın, bugünü şekillendirenlere aittir. Bir daha sonraki viraj, yeni kuşak halihazırda bu viraja girdiğinden emin ellerde. Hâlâ kazanılacak bir yarış olduğuna inanıyorum. Elveda ve pisti sizinle paylaşmama müsaade verdiğiniz için teşekkürler. Her bir anından zevk aldım.”

Sebastian Vettel, bugüne kadar dört defa Formula 1 Dünya Şampiyonu olmayı başarmıştı. Vettel, Formula 1 dünyasında da en çok sevilen isimlerden bir tanesiydi. Dürüst ve kendine has samimi kişiliğiyle de bir fazlaca kişi için örnek bir pilot idi.

Vettel’in isminin Türk halkının aklına kazınan Okay Karacan’ın seslendirdiği o anları bir daha hatırlayalım: