Erdoğan: İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmesine ‘hayır’ diyeceğiz

dunyadan

Aktif Üye
Erdoğan: İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmesine ‘hayır’ diyeceğiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ötürüsıyla Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Kütüphane Söyleşileri” kapsamında farklı kentlerden gençlerle bir ortaya geldi.

Bir gencin, “İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusundaki olumsuz beyanatta bulunmuştunuz. Bunu açıklayabilir misiniz?” sorusu üzerine Erdoğan, NATO ile ilgili adımda, İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’deki terör odaklarını kendi ülkelerinde barındırdığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“PKK’ya YPG’ye bu kadar ülkelerinde mesken sahipliği yapacaklar, yürüyüşse yürüyüş, paçavralarını köprü üstlerine, her yere asacaklar. Bunlar, ülkemdeki terör kaynaklarını teşvik edip, bunlara önemli manada mali takviyeler de verip, bunlara silah takviyesi veren bu ülkeler. Kendilerine de söylemiş olduk.”

NATO’nun bir güvenlik teşkilatı olduğunu, bu biçimde bir güvenlik teşkilatı içerisinde terör örgütlerini destekleyen ülkelerin olmasını kabullenemeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, “Geçmişte girenler girdi. Bunun için de işte Almanya, Fransa var. Yunanistan ve Fransa aslına bakarsanız girip çıkmışlardı ancak daha sonra maalesef o periyodun Türkiye’deki idaresi bunların önünü açtı ve bunlar yeniden NATO’ya geri dönebildiler. Geri döndüler de ne oldu? Örneğin şu anda Dedeağaç’ta Amerika üs kurdu. Yunanistan’ı söylüyorum.” biçiminde konuştu.

Erdoğan, FETÖ’nün Yunanistan üzerinden Avrupa’ya seyahat ettiğini, kendilerine verdikleri teröristlerin isim listesini görmezden geldiklerini, bunları hala muhafazaya devam ettiğini bildirdi.

Muhatapların, “Efendim işte talepleriniz nedir, bilelim ona göre İsveç’ten ve Finlandiya’dan bunları isteyelim.” söylemiş olduğini anlatan Erdoğan, şunları söylemiş oldu:

“Biz bir sefer sokulduğumuz delikten tekrar sokulmayı düşünmüyoruz. Yunanistan’da bunu yaşadık. Biliyoruz ki İsveç de Finlandiya da bize birebir numarayı çekecekler. Niçin bu biçimde bir gaflete düşelim ki? Kusura bakmasınlar. NATO’da tam ittifak gerekiyor. Bir ülke ‘hayır’ derse NATO ittifakı içerisinde ne yapamazlar, o ülkeyi alamazlar. Bizim de şu anda bu mevzuyla ilgili katiyen, bu iki ülke hakkında, hele hele İsveç, katiyetle tam bir terör odağıdır, terör yuvası. Bunlar silah noktasında yaptırım da uyguladılar bize. Yunanistan’a geliyoruz. Batıya, 400 milyar avro borcu var, hala Batı bunlara silah dayanağı veriyor. Amerika’nın üs kurmasına müsaade ediyor. Bir taraftan da bizimle görüşmelerinde ‘sizinle aramızdaki münasebetleri geliştirmek istiyoruz şöylekidir, bu biçimdedir’ diyorlar. Bunu derken kalkıp Kıbrıs ile ilgili ‘iki devletli tahlile olumlu bakmıyoruz’ diyor. Senin olumlu bakmadığın şeye bizim olumlu bakacağımızı kim söylüyor. Kusura bakma. Biz de şayet 85 milyonluk Türkiye isek geçmişte bu ülke bu delikten bir sefer sokuldu lakin bu delikten yeniden tekrar sokulmayı katiyetle istemiyoruz. Onun için de kararlı bir biçimde bu siyasetimizi sürdüreceğiz. NATO’ya Finlandiya ve İsveç’in girmesine ‘hayır’ diyeceğimizi ilgili arkadaşlarımıza söylemiş olduk. Yolumuza bu türlü devam edeceğiz.”
Gençlerimizle gerçekleştirdiğimiz Kütüphane Söyleşilerimizde NATO’nun genişlemesiyle ilgili meseleleri etraflıca ele aldık. Yaklaşımımızı açık yüreklilikle gençlerimize de izah ettim… pic.twitter.com/pRAg8sTHyW

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 19, 2022

‘Putin ile de Zelenskiy ile de telefon diplomasimi sürdürüyorum’

Erdoğan, “Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında sürdürdüğünüz unsurlu ve tarafsız bir hal vardı. Bu tutum kararında bilhassa Rusya ve Batı’dan rastgele bir baskı oldu mu? Olduysa Türkiye bununla nasıl başa çıktı?” sorusu üzerine, şu sözleri kullandı:

“Gerek Rusya gerek Ukrayna’yla ilgili istikrar siyaseti güdüyoruz. Bu siyasette ne Sayın Putin’le ne Zelenskiy ile bağları koparıp atmaya asla niyetim yok. Sayın Putin ile de Zelenskiy ile de telefon diplomasimi sürdürüyorum. Özel temsilci mi onlara gönderdim, gönderiyorum Bundan daha sonraki süreçte de bir daha tıpkı biçimde bunu devam ettireceğiz.”

‘Şu anda kullandığımız doğal gazın yüzde 50’sini Rusya’dan temin ediyoruz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni bir dünya savaşının çıkmasının ne bölgeye ne de dünyaya hiç bir yararının olmayacağını lisana getirdi.

Şu anda Ukrayna’dan olan göçün ortada olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

“Öbür tarafta bu işin Rusya’ya Ukrayna’ya olan maliyetleri ortada. Bir taraftan da bizim her iki tarafla değişik bağlarımız var. Bugün Rusya ile nükleer güçte bir adımımız var. Önümüzdeki yıl ortasında inşallah Akkuyu Nükleer Santrali’ni bitirip, açacağız. Bizim için fazlaca epey önemli bir kaynak. Öbür taraftan Ukrayna ile ilgili adımlarımız var. Şu anda kullandığımız doğal gazın yüzde 50’sini Rusya’dan temin ediyoruz. Artık bunlar bizim için stratejik kıymette münasebetlerdir. Bu münasebetlerimizi kesip atamayız. Ukrayna ile besin, hububat vesaire alanlarında biroldukça paydaşlığımız var. Bunları da birebir biçimde devam ettiriyoruz. Bölgede bir istikrar ögesi olacak devlet var ise bu da Türkiye’dir. Bunu korumak zorundayız.”

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.