Elektriğe Mayıs Ayında Artırım Gelebilir

ahmetbeyler

Yeni Üye
2022 yılı başladığından beri biroldukca farklı alanda vatandaşın başını ağrıtan artırımlar yapılıyor. Fiyat artışı yapılan şeylerden birinin de elektrik faturalarıydı. Yeni yılla birlikte gelen açıklamalarda elektrik faturalarında %125’e varan artırım yapılmıştı. Vatandaşın cebini yakmaya başlayan bu artırımların akabinde ise bu mevzuda düzenlemelere gidilmiş, indirim geleceği söz edilmişti.

Uygulanan indirime karşın faturalar hala insanların cüzdanını zorlamaya devam ederken artık de uzmanlardan huzursuz edici yeni açıklamalar geldi. Bu açıklamalarda, elektrik üretim maliyeti ile tarife içindeki farkın büyüdüğü tabir edildi ve bu durumun vatandaşı üzecek sonuçlar doğurabileceği aktarıldı.

Mayıs ayında yeni artırım gelebilir

Gelen haberlere göre maliyeti 2,41 TL olan fakat 1,26 TL’ye satılan elektriğe 1 Mayıs’ta artırım gelme ihtimali var. Mesken abonelerine sağlanan elektrik üretim maliyeti ile satış fiyatı içindeki farkın %92’ye çıktığı; yani farkın gitgide büyüdüğü ve sürdürülemez bir durumun oluştuğu vurgulanıyor. Sözcü’ye konuşan Güç Piyasaları Uzmanı Çağada Kırım da daldaki artırımın olağanda temmuzda beklendiğini; fakat yaşanan bu fark sebebiyle mayıs ayına çekilebileceğini söz etti.

Kırım bunun yanı sıra açıklamalarında maliyet artış suratının bu türlü sürmesinin üretim maliyetini daha da yükselteceğini vurguladı ve ağustos ayında bu sayını 3,54 TL’ye çıkabileceğini tabir etti. Bu artışın da ortadaki farkı %92’den %181’e çıkaracağı vurgulandı. Artırımın gecikmesi konusuna da değinen Kırım, bu durumda artırım oranının katlanarak artabileceğini aktardı.

Güç Piyasaları Uzmanı ek olarak BOTAŞ’ın elektrik üretim doğal gaz tarifesinin Ocak 2021’den bu yana %600’lük artış yaşayarak 10,75 TL’ye yükseldiğini kelamlarına ekledi. Tüm maliyetin elektrik satışına yansıtılmadığını belirten Kırım, son olarak bu durumun sürdürülebilir olmaktan çıktığını, tüm abone kümelerine artırım beklendiğini; fakat oranı kestirim etmenin şu an için sıkıntı olduğunu kaydetti.