e-Devlet Banka Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

ahmetbeyler

Yeni Üye
Günümüzde neredeyse her insanın en az bir banka hesabı ve bir kredi kartı var. Bu hesaplar ve kartlar üzerinden borçlanmak ise bu ekonomik sistemde almak zorunda olduğumuz bir yük. Pekala yeni krediler kullanmak istiyor, aktüel finans durumumuzu merak ediyor ve geleceğimiz planlamak istiyorsak internetten e-Devlet banka borcu görünür mü? Evet, e-Devlet banka borcu sorgulama süreci ile bu mümkün.

e-Devlet banka borcu sorgulama süreci ile Türkiye Bankalar Birliği’nde isminize hazırlanmış olan en şimdiki rapora ulaşabilirsiniz. Kredi limit ve borç ayrıntılarının yanı sıra geçmişte yapmış olduğunuz süreçleri de bu raporda görmeniz mümkün. sıradan bir süreç lakin daha evvel yapmadıysanız biraz karışık olabileceği için gelin e-Devlet banka borcu sorgulama nasıl yapılır yakından bakalım ve uygulamanız gereken adımları bakılırsalim.

e-Devlet banka borcu sorgulama nasıl yapılır? İşte adım adım yapmanız gerekenler:

• Adım #1: Buradaki ilişki üzerinden e-Devlet internet sitesini açın.
  • Adım #2: e-Devlet hesap detaylarınizle giriş yapın.
  • Adım #3: Arama çubuğuna Risk Merkezi Raporu Başvurusu yazın ve arama neticelerindan Türkiye Bankalar Birliği / Risk Merkezi Raporu Başvurusu sayfasını açın.
  • Adım #4: Yeni Müracaat, akabinde Müracaat butonlarına tıklayın.
  • Adım #5: Telefonunuza şifre iletisi geldiği vakit sayfayı yenileyin ve Raporu Görüntüle butonuna tıklayın.
  • Adım #6: Açılan sayfaya telefonunuza gelen şifreyi ve güvenlik kodunu girin.
  • Adım #7: Telefonunuza gelen şifreyi bir daha girin.
  • Adım #8: Size Özel Risk Merkezi Raporu’nda ayrıntılarınız gorebilirsiniz.
Adım #1: e-Devlet internet sitesini açın:

e-Devlet banka borcu sorgulama sürecinin birinci adımı olarak taşınabilir internet tarayıcınız ya da masaüstü internet tarayıcınız üzerinden e-Devlet internet sitesini açmalısınız. Bu süreci iOS ya da Android işletim sistemine sahip taşınabilir cihazlarınıza App Store ya da Google Play Store üzerinden indirebileceğiniz e-Devlet taşınabilir uygulaması ile de yapabilirsiniz.

Adım #2: e-Devlet hesap detaylarınizle giriş yapın:

e-Devlet internet sitesini açtıktan daha sonra süreci sürdürmek için e-Devlet hesap detaylarınizle giriş yapmalısınız. Eğer bir e-Devlet hesabına sahip değilseniz buradaki yazımızda anlattığımız adımları uygulayarak bir hesap oluşturabilirsiniz.

Adım #3: Arama çubuğuna Risk Merkezi Raporu Başvurusu yazın ve arama neticelerindan Türkiye Bankalar Birliği / Risk Merkezi Raporu Başvurusu sayfasını açın:

e-Devlet platformuna hesap ayrıntılarınızı kullanarak giriş yaptıktan daha sonra e-Devlet banka borcu sorgulama sürecini yapacağınız sayfaya en kolay biçimde ulaşmak için arama çubuğuna Risk Merkezi Raporu Başvurusu yazın ve aratın. Sonuçlar içinden Türkiye Bankalar Birliği / Risk Merkezi Raporu Başvurusu seçeneğine tıklayarak sayfayı saçın.

Adım #4: Yeni Müracaat, akabinde Müracaat butonlarına tıklayın:

Türkiye Bankalar Birliği / Risk Merkezi Raporu Başvurusu sayfasını açtıktan daha sonra karşınıza bir bilgilendirme metni çıkacak. Bu metni okuduktan daha sonra ekranın sağ üst köşesinde bulunan Yeni Müracaat butonuna tıklayın. Açılan yeni sayfanın altındaki Müracaat butonuna tıklayarak e-Devlet banka borcu sorgulama sürecini sürdürün.

Adım #5: Telefonunuza şifre bildirisi geldiği vakit sayfayı yenileyin ve Raporu Görüntüle butonuna tıklayın:

Türkiye Bankalar Birliği / Risk Merkezi Raporu Başvurusu sayfası üzerinden gerekli başvuruyu yaptıktan daha sonra sistem yoğunluğuna nazaran değişen bir süre sonunda cep telefonunuza rapora ulaşmanız için bir şifre gönderilecek. Bu şifreyi aldıysanız raporunuz hazır demektir. Sayfayı yenileyerek ya da üstteki adımları bir daha uygulayarak ilgili sayfayı açın ve Raporu Görüntüle butonuna tıklayarak süreci sürdürün.

Adım #6: Açılan sayfaya telefonunuza gelen şifreyi ve güvenlik kodunu girin:

Türkiye Bankalar Birliği / Risk Merkezi Raporu Başvurusu sayfasındaki Raporu Görüntüle butonuna tıkladıktan daha sonra sistem sizi Türkiye Bankalar Birliği’nin ilgisi sayfasına yönlendirecek. Sayfada TC kimlik numaranız ve müracaat numaranız aslına bakarsan yazıyor olacak. Raporu görüntülemek için cep telefonunuzla SMS ile gelen şifreyi ve sayfada gördüğünüz güvenlik kodunu girmeniz gerekiyor.

Adım #7: Telefonunuza gelen şifreyi bir daha girin:

e-Devlet banka borcu sorgulama süreci daha sonrası aldığınız Risk Merkezi Raporu, banka hesabınız ve kredi kartı ayrıntılarınız hakkında detaylı bilgiler barındırdığı için şifre ile korunmaktadır. Cep telefonunuza SMS ile gelenn şifreyi bir daha girerek raporu görüntüleyebilirsiniz.

Adım #8: Size Özel Risk Merkezi Raporu’nda ayrıntılarınız bakılırsabilirsiniz:

Son şifreyi de girdikten daha sonra Türkiye Bankalar Birliği tarafınca hazırlanmış olan Risk Merkezi Raporu’nuzu dilediğiniz üzere nazaranbilirsiniz. Bu raporda kredi limit ve borç ayrıntılarınız, kredi özetiniz, kredi bilgilerinız, ferdi kredi müracaat ayrıntılarınız, ihale yasaklısı ayrıntıları, senet ayrıntıları, çek ayrıntıları, çek yasaklama ve kaldırı karar ayrıntıları yer alıyor. Raporda yer alan bilgiler, Türkiye Bankalar Birliği’ndeki en şimdiki detaylarınizdir.

e-Devlet banka borcu sorgulama süreci hakkında bilmeniz gerekenler:

Türkiye Bankalar Birliği / Risk Merkezi Raporu Başvurusu sayfası üzerinden e-Devlet banka borcu sorgulama süreci yapmadan evvel bilmeniz gereken birtakım ayrıntılar var. Bu rapordan gün ortasında en çok 1 adet, ay ortasında ise en çok 4 adet oluşturabilirsiniz. Bir takvim yılında toplam oluşturabileceğiniz rapor sayısı ise en çok 24 adettir.

Tahmin edebileceğiniz üzere kelam konusu Risk Merkezi Raporu resmi bir dokümandır ve üzerinde değişiklik yapmak hata kapsamında kıymetlendirilir. Bireysel kredilere ilişkin bilgiler, raporu oluşturduğunuz güne aittir. Yabancı para ünitesi kullanılan borçlar ve krediler, raporun oluştuğu günden bir gün evvelki günkü Merkez Bankası alış kuru üzerinden Türk lirasına çevrilerek rapora eklenir.

Size Özel Risk Merkezi Raporu bir defa oluşturulduktan daha sonra üstteki adımları uygulayarak tekrar yine görüntülenebilir. Raporu dilediğiniz aygıta indirmeniz de mümkün. Ancak unutmayın, muhafazalı bir döküman olduğu için her açmak istediğinizde sizden cep telefonunuza SMS ile gelen şifreyi ister. Bu niçinle kelam konusu iletisi silmemeye dikkat edin.

e-Devlet banka borcu görünür mü, e-Devlet banka borcu sorgulama nasıl yapılır gibi merak edilen soruları yanıtlayarak uygulamanız gereken süreci adım adım tüm bilgileriyla anlattık. Risk Merkezi Raporu’nda rastgele bir meseleyle karşılaşıyorsanız bankanızla irtibata geçebilirsiniz.