Aramizda
Aktif Üye
Dijital Dizinde Didakta Derneği: Dijital yeterlilik, eğitim planlarının bir parçası olmalıdır
Didacta derneği, dijital becerilerin okulların ve anaokullarının eğitim planlarına sıkı bir şekilde entegre edilmesini istiyor. Dernek, bunu, nüfusta dijitalleşme durumunu ve dijitalleşme isteğini belirlemeye çalışan D21 Dijital Endeks’in bu yılki sonuçları vesilesiyle söyledi.
Profesyonellerden çevrim dışı çalışanlara
2022/2023 için D21 Dijital Endeksi, 14 yaş ve üzerindeki Alman nüfusunun dijitalleşme söz konusu olduğunda hala bölünmüş olarak kabul edilebileceğini gösteriyor. Nüfusun yüzde 29’u dijitalleşmeye “açık fikirli”, yüzde 11’i “kararsız profesyoneller” ve yüzde 18’i “kendine güvenen profesyoneller” iken, reddeden veya dışarıda oturan daha büyük bir insan grubu da var. Yüzde 26’sı “reddeden orta” olarak tanımlanabilir, nüfusun yüzde 7’si “memnun dışlanmışlar: içeride” ve diğer yüzde 7 “tutumlu baskıcılar: içeride” olmalıdır. Rapor ayrıca ikincisini basitçe “çevrim dışı olanlar” olarak adlandırır.
Olumsuz bölümlerde kadınların oranının daha yüksek olması dikkat çekicidir. Çevrimdışı çalışanlar arasında yüzde 71 kadın, memnun dışlanmışlar arasında cinsiyet oranı neredeyse yeniden dengelendi (yüzde 52 kadın), olumsuz orta yine yüzde 57 kadın, açık fikirli orta yüzde 54 erkek, kararsız profesyoneller kesinlikle cinsiyetler arasında dengeli, kendine güvenen profesyonellerin yüzde 59’unun erkek olduğu söyleniyor. Rapora göre, gelişme son birkaç yıldaki gibi devam ederse, 2026’da muhtemelen daha fazla çevrimdışı çalışan olmayacak.
Orta derecede dijitalleştirme ve daha az güven
Genel olarak, Alman toplumundaki dijitalleşme derecesi olası 100 üzerinden 57’dir ve bu nedenle ortadadır. Dizin ayağı erişimi, dijital becerilerin önünde en yüksek değeri elde eder. Dijitalleşme derecesi “erişim”, “yetkinlik”, “temel tutum” ve “kullanım” olmak üzere dört boyuttan belirlenir. Erişim sütunu, diğer şeylerin yanı sıra, Almanya’da kaç kişinin çevrimiçi olduğunu kaydeder. “Yetkinlik”, Alman nüfusunun çevrimiçi ortamda ne kadar kendine güvendiğini ve yetkin olduğunu belirlemek için kullanılır. “Temel tutum” (eski adıyla “açıklık”) boyutu, dijitalleşmeyle ilgili bireysel ve sosyal görüşleri bir araya getirir – örneğin, dijitalleşmenin daha çok bir fırsat mı yoksa bir tehdit olarak mı görüldüğü. “Kullanım”, dijital hizmetlerin kullanımının yoğunluğunu, sıklığını ve çeşitliliğini içerir.
Alman toplumunda dijitalleşme derecesi 100 puan üzerinden 57’dir ve bu nedenle ortadadır.
(Resim: Girişim D21)
Vatandaşların dijitalleşmeye karşı tutumunda son yıllarda gözle görülür bir iyileşme olmadığı görüldü. Bir önceki yıla göre daha da az insan dijitalleşmeden fayda sağlayacağına inanıyor (yüzde 55, – 4 puan). Ancak erişim, yeterlilik ve kullanım değerleri son 10 yılda arttı. Endekse göre çalışanlar, iş dünyasındaki değişimin profesyonel yaşamları üzerindeki etkilerini de hafife alıyor. Yüzde 80’i, 2035 yılına kadar tüm mesleklerin dijitalleşme sonucunda yok olabileceğine inanırken, sadece yüzde 19’u bunun kendilerini etkileyebileceğini düşünüyor.
2013 ve 2022 karşılaştırmalı Almanya dijital endeksi.
Yüzde 64’lük bir kesimin görüşüne göre dezenformasyon, dijitalleşmenin demokrasi için en büyük risklerinden biri, yüzde 61’i zaten internette dezenformasyonla karşılaştı. Aynı zamanda, nüfusun yüzde 56’sı dijitalleşmenin demokrasi üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna inanıyor. Çeyrek ise olumsuz bir etkiye inanıyor. Bununla birlikte, nüfusun yalnızca üçte biri (yüzde 31), Alman okullarının çocukların ve gençlerin uluslararası bir karşılaştırmaya ayak uydurabilmeleri için dijitalleşmeyle başa çıkmak için gerekli becerileri öğrettiklerini varsaymaktadır.
Yetkinlikler eğitim kurumlarında öğretilmelidir.
Didacta derneği okulları ve anaokullarını burada görev olarak görüyor. Almanların çoğunluğu dijitalleşmenin katılım, uyum ve fikir oluşturma üzerindeki olumlu etkisine inansa da, demokratik süreçleri güçlendirmek için dijital yeterlilik şarttır. Buna göre Didacta Derneği yönetim kurulu üyesi Jürgen Böhm, “Dijital kültürde, yaşam boyu ayak uydurmak her zamankinden daha önemli. Dijital dünyaya erişimi açmak hiçbir şekilde yeterli değil. D21-Digital -Index onaylıyor: Değişim baskısı bizi buna zorlamadan önce, dijital bağlantıları fark etmemizi ve birbirini her zamankinden daha hızlı takip eden yeni gelişmeleri kabul etmemizi sağlayan becerilere güvenebilmeliyiz. Değişen bir dünya için hazırlanın her zamankinden daha hızlı. Dijital eğitim, yaşam boyu öğrenme ve katılımın temelini oluşturur. Bu, doğru çerçeve koşullarını gerektirir ve buna, her tür okul ve kreşin eğitim planlarında dijital yeterliliğin sabitlenmesi de dahildir.”
Buna göre, anaokullarındaki öğretmenler ve çalışanlar, çocuklar ve gençler “olgun, yetkin ve düşünen dijital medya kullanıcılarının yolunu açmalıdır”. Bunu yapmak için, öğretmenlerin eğitimleri sırasında ve daha sonra uygun ileri eğitim önlemleri yoluyla kalifiye olmaları gerekir. Çocuklara ve gençlere bir yandan bilgiye nasıl ulaşılacağı öğretilmeli, diğer yandan bilginin doğruluğunun farkına varılması öğretilmelidir. ChatGPT gibi AI uygulamaları da konunun bir parçasıydı. Burada da çocuklara ve gençlere uygulamayı kullanmaları öğretilmeli, ancak aynı zamanda olası dezenformasyon veya bilgi çöplüğünden kendilerini koruyabilmeleri için nasıl çalıştığını anlamaları sağlanmalıdır.
Didacta Derneği’nin bakış açısına göre D21 Dijital Dizin, öğrencilerin yarısının bile bilgilerin ve kaynaklarının doğruluğunu kontrol etmeye cesaret edemediğini gösteriyor. Kullanım davranışları, öncelikle YouTube, Instagram ve TikTok gibi görüntü ağırlıklı medya ile karakterize edilir. Aynı zamanda öğrenciler, görsel olarak hazırlanmış bilgilere güvenme konusunda da yüksek bir isteklilik göstermişlerdir. Medya ve bilgi okuryazarlığı ve dezenformasyonla mücadele bu nedenle okul müfredatının bir parçasıdır. Bununla birlikte, sosyal bir fenomen olarak dezenformasyon, onunla uğraşırken toplumun bir bütün olarak dayanıklılığını gerektirir.
Eğitim standardı fark yaratır: dezenformasyon yüksek öğrenimle daha çabuk fark edilebilir.
Öğrenciler, sosyal medyayı nüfusun diğer kesimlerine göre daha fazla kullanıyor. Ayrıca bir video veya resim gördüklerinde bilgiye güvenme olasılıkları daha yüksektir.
D21 Dijital Endeksi, pazar araştırma şirketi Kantar tarafından yürütülen ve Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı tarafından finanse edilen D21 girişimi tarafından yürütülen bir çalışmadır.
(kbe)
Haberin Sonu