Bu 4 Kişilik Tipinden Hangisine Sahipsiniz?

ahmetbeyler

Yeni Üye
Bizi diğerlerinden ayıran davranış ve kanılarımız bizim kişiliğimizi oluşturur. Kişiliğin yanında merak edilen başka iki kavram ise çoklukla karakter ve mizaç oluyor. Karakter, ahlak ile ilgilidir ve bireyin toplumun öbür üyeleri tarafınca kabul görmüş kıymetlerini ve davranışlarını bünyesinde toplar. Mizaç ise biraz daha hisler ile ilgilidir ve duygusal reaksiyonlarımızın toplamını tabir eder.

Bireysel psikolojinin kurucularından olan Avusturyalı Psikiyatrist Alfred Adler de davranışlarımızın ve fikirlerimizin arkasındaki niçinleri bulmak için kişilik üzerine çalıştı ve aşağılık kompleksi ve üstünlük arayışına dayalı olan kişilik kuramını oluşturdu. Bu kişilik kuramına göre 4 alt kişilik tipi bulunur: Baskın Tip, Alıcı Tip, Kaçınan Tip, Toplumsal Uzman Tip. Bu yazının sonundaki yönergeleri takip ederek Alfred Adler’e göre hangi kişilik tipine sahip olduğunuzu bulabilirsiniz.

Hedefleriniz kişiliğinizi gösteriyor olabilir

Alfred Adler insanların gelecek hedeflerinin onların kişiliğini belirlemede ana etmen olduğunu düşünür. Bu alanda yapılan son araştırmalar nitekim de her bireyin hayatında makul gayeler doğrultusunda, kimliğini korumak için istikrarlı davranışlar sergilediğini göstermiştir. Yani sizin kim olduğunuzu amaçlarınız belirliyor olabilir. Bu kişilik kuramına bakılırsa birinin kişiliğini anlamak isterseniz onun maksatlarına bakabilirsiniz.

Kişilik geliştirilebilir mi?

Alfred Adler ve bu alanda çalışan öteki bilim insanları öbür beşerlerle olan etkileşimleriniz yardımıyla kişiliğinizi geliştirebileceğinizi dile getirirler. Kişiliğinizin eksik yanlarını bulup bunlarla ilgili var olan karmaşaları çözebilirsiniz. Bunları çözdüğünüzde benliğinizde var olan yetersizlik ve aşağılık duygularını ortadan kaldırmış ve kişiliğinizi tamamlamış olursunuz.

Alfred Adler’e göre kişilik tipleri:

Evet, artık sıra hangi kişilik tipinde olduğunuzu bulmak için takip etmeniz gereken adımlarda. Aşağıda bulunan her bir unsurun sizin için ne kadar uygun olduğunu 0 ile 4 içinde bir puan vererek puanlayın (0 – bana hiç uymuyor, 4 – bana epey uyuyor şeklinde). 4 kısım 4 farklı kişilik tipini temsil eder. En epeyce puan aldığınız kısımdaki kişilik tipine sahip sayılırsınız. Şayet iki kısımdan birebir puanı aldıysanız bu kişiliğinizi değiştirme ve geliştirme evresinde olduğunuzu gösterir.

1. Baskın Tip

a) Çabuk sinirlenip agresif hareketler sergilerim.

b) Dominant bir karakterim vardır, diğerlerini yönlendirmeyi severim.

c) Etrafımda olan olaylar ile epeyce ilgilenmem, öncelikli olan benim isteklerim ve hedeflerimdir.

2. Alıcı Tip

a) Sorunlarımı çözmekte birçok vakit yetersiz kaldığım için başkalarından yardım alırım.

b) Beklentilerim daima boşa çıkıyor kimseye güvenmemeliyim fakat birilerine de güvenmek zorundayım.

c) Fabilerim, takıntılarım yahut kaygılarım peşimi bırakmaz.

3. KaçınanTip

a) Bir sorun olduğunda kaçmak ve vakte bırakmak en mantıklı tahlildir.

b) Başarısız olmamak için denememek gerekir.

c) Bir ortamda öbürleri da var ise sorumluluk almak istemem.

4. Toplumsal Tip

a) Meselelerin tahlilinde kendi faydam kadar başkalarının da yararını gözetmeliyim.

b) Bana nazaran çözülmemiş sorun yoktur, çözümü için uğraşılmamış sorun vardır.

c) Empati seviyem yüksektir.

Not: Üstteki test her bir kişilik tipinin özellikleri dikkate alınarak makalenin müellifi tarafınca kişilik tipi hakkında bireye fikir vermesi için oluşturulmuştur. Tüm kişilikler biriciktir ve kendilerine hastır. Kişilik tipleri Adler’in de belirttiği üzere mutlak bir gerçekliği söz etmez yalnızca kullanışlı kurgulardır.

Kaynaklar: 1, 2, 3