Bluesky sosyal: Aynen Twitter gibi, sadece mavi, evet, mavi

Aramizda

Aktif Üye
Başarılı olma yarışında sıradaki Twitter hazır… bir dakika, o cümleyi daha önce yazmıştım. Şimdi deja vu mu yaşıyorum? Ya da aylarca, hatta yıllarca, gittikçe daha fazla yeni sosyal ağlar, yeni seksi siz bilirsiniz diye gönderildi. Evet. Peki bu sefer kimimiz var? Mavi gökyüzü sosyal. Ve bunu bu kadar harika yapan ne? Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey işin içinde. Örneğin, Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales tarafından hazırlanan WT Social, halihazırda başka bir hizmeti büyük yapmış olmanın başarı garantisi olmadığını gösteriyor.

Yani Bluesky. Uygulama Salı gününden beri Apple’ın App Store’unda bulunduğundan her yerde raporlar var. Beta sürümü olarak. Ve sadece davetli olarak. An. Öyleyse bunda bu kadar harika olan ne ki, henüz göremiyoruz? O zamanlar Clubhouse’da, az ya da çok yapay bir eksikliğin, aslında ağ etkisine, yani birçok üyeye dayanan sosyal ağlarda da işe yaradığını deneyimledik. Özel olduğu sırada trend olan podcast uygulaması, ardından gizlilik cezasıyla ağır bir bedel aldı. Ne de olsa, Bluesky’nin ilk açılışı, yakında daha fazla insanın erişim elde edeceğini gösteriyor. Kendimi bekleme listesine aldım. Bakalım, bulunduğum 1300 listeden hangisi girmeme izin verecek?

Twitter mavi ve açık

Peki Bluesky hakkında ne biliyoruz? Başlangıçta “merkezi olmayan bir sosyal ağ” olması amaçlanmıştı, ancak bir “sosyal protokol” hala geliştiriliyor – Kimliği Doğrulanmış Aktarım (AT) Protokolü. Örneğin Mastodon’un dayandığı ActivityPub Protokolünün karşılığı olarak görülebilir. Bu, W3C standardına karşılık gelir, AT protokolü henüz değildir. Öyleyse aynı şeyin neden şimdi yeşil olarak yeniden geliştirildiği benim için tamamen açık değil ve sadece benim için değil.

Dorsey, 2019’da Bluesky’nin Twitter için bir tür uzantı haline gelmesi gerektiğini ilan etmişti. Ancak bölünme, Elon Musk’ın geçen yıl devralmasından önce gerçekleşti. Bluesky’nin bağımsız bir ağ olması gerekiyordu, şirket dışarıdan tedarik edildi. Şirketin web sitesinde, örneğin protokolü ve ardından gelen açılışı açıklayan birkaç blog yazısı var. Örneğin, denetleme mekanizmalarının şu anda üzerinde çalışıldığını söylüyor. Bir sosyal ağ için, bu muhtemelen, hm, belki omurga değil, ama en azından bütün bir bacak. Kuşların mavi gökyüzünde uçmak için bacaklara ihtiyacı yoktur.

App Store’da Bluesky

(Resim: App Store’dan ekran görüntüsü)

Ama şimdi böyle bir uygulamanın aslında en önemli kısmına geliyoruz: Kullanıcı için nasıl çalışması gerekiyor? Bu sadece App Store’da gösterilen resimlerden tahmin edilebilir. Ama o kadar da zor değil: Aynen Twitter gibi. Hatta aynı renkte. Sadece Bluesky onun üzerinde.

Henüz yeterli yeni sosyal ağ yok: Artifact’i zaten biliyor musunuz? Yakında bir sosyal ağın daha fazla özelliğini alacak bir haber toplayıcı. Sonuçta, bekleme listesi zaten açık. Herkes katılabilir.

(emw)

Haberin Sonu