Askerlikte hizmet şekli er ne demek ?

Mert

Yeni Üye
Askerlikte Hizmet Şekli Er Ne Demek?

Merhaba forumdaşlar,

Bugün sizlerle çok kişisel bir hikâye paylaşmak istiyorum. Askerlik, her erkek için farklı anlamlar taşır; kimisi için bir zorunluluk, kimisi içinse bir meydan okuma, bir olgunlaşma süreci... Benim gözümde ise bir geçiş, bir büyüme dönemi. Bu yazıda, askerlikteki "hizmet şekli er" kavramını anlamanızı sağlarken, bu yolculuktan neler çıkardığımı anlatmaya çalışacağım. Biliyorum, hepimizin hayatında bu gibi dönüm noktaları vardır ve hepsinin bir anlamı vardır. Haydi gelin, birlikte bu anlamı keşfedelim.

Bir İlk Adım: "Er" Olmak

O sabahı hatırlıyorum. Gözlerim ağırdı, bedenim uykusuzdu ama içimde tarif edilemez bir heyecan vardı. Askerlik, benim için bir anlam taşıyor; sadece bir görev değil, kimliğimi bulma yolculuğuydu. Hani derler ya, "erkek olmak" diye, işte o anlamın şekillendiği ilk andı bu. Ailem "artık er olarak hizmet edeceksin" dediğinde, kendi içimde bir değişim hissediyordum.

Ve o an, "Er" olmak sadece askerlikteki görevini yerine getirmek değil, aynı zamanda toplumsal beklentilere karşı bir duruş sergilemeyi, olgunlaşmayı da içeriyordu. Kafamda, birçok soru vardı ama bir o kadar da cevap vardı aslında. Kendi kendime "Bunun sonunda nasıl bir adam olacağım?" diye düşündüm.

Kadınların Gözünden Askerlik: Bir Empati Yolculuğu

Savaş meydanlarında, zorlu eğitimlerde belki de bir erkek ne kadar dayanıklı olabilir, bilemiyorum. Ama bir kadının bu süreçteki bakış açısı bambaşka. Tıpkı başkomutanım gibi, ilk adımlarını atan her askerin ardında bir anne, bir eş, bir kız kardeş vardır. Onlar her ne kadar dışarıdan sadece birer izleyici gibi görünseler de, her an seninle oradadırlar. Her başarısızlıkta, her zorlukta, her telefon görüşmesinde bir nefes, bir umut taşıyorlar.

Annemin bana yazdığı mektupları hatırlıyorum. Her satırında bir özlem, bir destek, ama en çok da bir "empati" vardı. O duygusal bağ, "er" olan birini sadece bir asker değil, aynı zamanda bir insan yapan en önemli güçtü. Askerlikte hissettiğim yalnızlık, annemin içten mektuplarındaki sıcaklıkla bir nebze olsun hafifledi.

Kadınların bu dönemdeki stratejisi farklıydı. Erkekler, sorunlarla doğrudan yüzleşip çözüm ararken; kadınlar, daha çok duygusal bir yaklaşım sergiliyor, zorluklar karşısında insanı hissettiriyorlar. Zorluklardan kaçmak ya da onları bir kenara bırakmak değildi amaçları, insanı cesaretlendirip, destek olmaktı.

Bir Askerin Yolu: Stratejik ve Çözüm Odaklı Yaklaşım

Erkeklerin askerlikte en çok benimsediği şey, çözüm odaklı olmak. Bir sıkıntı ya da problem ortaya çıktığında, buna nasıl müdahale edeceğini hemen düşünürsünüz. Geriye doğru gitmek, pes etmek gibi bir seçeneğiniz yoktur. Eğitimde ya da günlük görevlerde her zaman bir "çözüm" ararsınız.

Bir gün nöbete çıktım, yağmur yağıyor, çamur içinde adım atılacak yer yoktu. Ama ben buna çözüm bulmak zorundaydım. Üstüm başım çamur içinde olsa da "bir yolunu bulmalıyım" diyerek ilerledim. O an içinde bulunduğum duygusal karmaşayı bir kenara bırakıp, sadece çözüm odaklı düşündüm.

Erkeklerin askerlikteki başarısı çoğunlukla bu stratejiyi benimsediği içindir: anlık çözüm üretme, engelleri aşma ve olumsuzluklarla mücadele etme. Askerlik, tıpkı hayatta da olduğu gibi, her an bir engelle karşılaşırsınız. Ama esas önemli olan, bu engelleri nasıl aştığınızdır.

Bütün Bu Deneyimin Anlamı: "Er" Olmak Ne Demek?

Askerlikte "er" olmak, aslında kendinle yüzleşmeyi, sorumluluk almaya başlamayı ve olgunlaşmayı ifade eder. Kafandaki soruları zamanla çözüme kavuşturduğunuzda, "er" olmanın yalnızca bir askeri görev değil, aynı zamanda içsel bir yolculuk olduğunu fark edersiniz. Bu süreç, sadece erkekler için değil, kadınlar için de hayatı anlamlandırma sürecidir.

Er olmanın anlamı, sadece kıtada bir asker olmak değil, toplumun sana yüklediği tüm sorumlulukları taşıyabilmektir. O sorumluluğu taşımanın kolay bir yol olmadığını biliyorum. Ama işte burada, her birimiz farklı şekillerde bu yolculuğu yapıyoruz. Kimimiz çözüm odaklı, kimimiz empatik bir bakış açısıyla... Ama nihayetinde hepimiz bu yolda büyüyoruz.

Bu yolculukta yaşadığım deneyimler, bana sadece askerliğin ne anlama geldiğini değil, aynı zamanda hayatta her türlü zorluğu aşabilmek için hangi bakış açılarını benimsemem gerektiğini öğretti. Belki de en önemli şey, her birimizin farklı yaklaşımlarla büyüme yolculuğuna çıkmasıdır.

Şimdi sizlere sormak istiyorum: Bu yolculuğun sizdeki anlamı ne? Sizin askerlik deneyiminiz ya da "er" olmanın ne demek olduğu hakkında düşündükleriniz neler? Yorumlarınızı dört gözle bekliyorum!