Antik Mısır’da Uygulanan Farklı Doğum Denetim Yolları

ahmetbeyler

Yeni Üye
1898 yılında, Sir Flinder Petrie adlı bir bilim beşerinin keşfettiği Kahoun Papirüsü, 1862 yılında keşfedilen Smith Papirüsü ve 1873 yılında ortaya çıkarılan Ebers Papirüsü; Antik Mısır’daki gebelik, gebelik testleri, varisler ve idrar yolu hastalıklarına yönelik çeşitli bilgiler barındırıyordu.

Bu papirüslerden elde edilen bilgilere göre, gebe olduğundan şüphelenen bir bayan, her sabah biri buğday, başkası de arpa dolu olan iki torbayı idrarıyla sulamaktaymış. Tıpkı usulü gebe olmayan bir öteki bayan da uyguluyormuş. bu biçimdece bu süreçten daha sonra şayet hamile olduğundan şüphelenen bayanın suladığı torbalar, öteki bayana bakılırsa daha evvel çimlenirse gebe olduğundan şüphelenen bayanın gebe olduğu kesinleşiyormuş.

Şimdi sıkı durun, iki hanımın da sulamış olduğu buğday ve arpa torbaları tıpkı anda çimlenirse şayet hamileliğin olmadığı netleştirilmekteymiş.

Aslında bu uygulamadaki mantık; gebe olan bayanların, sabah yaptıkları idrarda epey hormon olduğu için arpa ve buğday torbalarının, gebe olmayan bireylerin idrarlarına bakılırsa daha çabuk yeşerdiğinin ortaya koyulması. Haydi hazırsanız Antik Mısır’daki doğum denetim halleriyle ilgili daha enteresan olan öbür ayrıntılara geçelim.

Antik Mısır’da kullanılan bu yolla bebeğin cinsiyeti evvelinde tespit bile edilebiliyordu. Şayet gebe bayanın, idrar yaptığı torbalardaki tohumlardan, buğdayların olduğu torba daha evvel filizlenirse bebeğin cinsiyeti erkek, arpa evvel filizlenirse bebeğin cinsiyeti kız olarak kabul ediliyordu. Hatta bu formülün doğruluğu, Prof. Dr. Julias Manger tarafınca 1933 yılında laboratuvar ortamında test edilerek onaylanmıştır. Prof. Dr. Hulusi Köker de Antik Mısır’da uygulanan bu sistemin, bilimsel olarak doğruluğunu kabul ediyor ve hala bebeklerin cinsiyetinin belirlenmesinde tesirli olduğunu söylüyor.

Baktığımızda günümüzde kullanılmakta olan hamilelik testlerinin, hanımın idrarındaki hormon yoğunluğunun sayısına nazaran belirlenmek üzere tasarlandığını görürüz. Yani Antik Mısır’daki tekniğin, günümüz şartlarında daha çağdaş şekilde uygulandığını anlayabilirsiniz.

duyar duymaz ağzınızın açık kalacağı doğum denetim formlarına ne demeli peki…

Antik Mısır’da bayanlar, kısır olup olmadıklarını tespit etmek için uterusa (rahim ağzı) gece uyumadan evvel sarımsak ve soğan yerleştirmekteydi. Bu sürecin akabinde bayanlar sabah uyandığı vakit, şayet genizlerinde sarımsak yahut soğan kokusu duyarlarsa gebe olabileceklerini anlarlardı. Ama genizde koku duyulmuyorsa bayanların, tüpleri (kadınların hamilelik tüpleri) kapalı olduğu için hamile kalamayacakları anlaşılırdı.

Bir öbür formülde ise bayanların rahimlerinin içine paslanmayan metallerden, altın ve gümüş yüzükler koyularak gebelik önlenmekteydi. 1850 yılındaki kayıtlar, evvelden Mısır’da bir öbür doğum denetim metodu olarak bal, akasya meyvesi ve akasya yaprağı karışımının kullanıldığını gösteriyor. Bu karışım, büsbütün bir sperm öldürücü olması için hazırlanarak bir pamuğa yahut tiftiğe (yünden yapılmış olan malzeme) batırılarak seks öncesi vajinaya yerleştirilmekteydi.

Eski Mısırlıların kullandığı şaşırtan bir öteki doğum denetim usulü ise timsah gübresinin de dahil edildiği bir karışımı vajinaya sürmeleriydi. Hayvan dışkısının, tarihte genel olarak Doğu medeniyetlerinde doğum denetimi için kullanıldığı bilgisini de vermeden geçmeyelim. Hatta Hindistan ve Orta Doğu’da da hamileliği önlemek için fil dışkısı kullanılmamasına bu niçinle şaşırmamalı.

Size şaşırtan bir bilgi daha verelim: Söylentilere bakılırsa, Kleopatra (MÖ 69-30), vibratörü kullanan birinci kişidir.

Kleopatra’nın, bir kabağın içini boşaltıp onu arılarla doldurarak, oluşan titreşim yardımıyla kendini tatmin ettiği düşünülüyor. Ne ilginç değil mi?

Kaynaklar: The Maudern, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, Health Insights