Alman hükümetinden enflasyona karşı üçüncü yardım paketi

dunyadan

Aktif Üye
Alman hükümetinden enflasyona karşı üçüncü yardım paketi
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Maliye Bakanı ve Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Lideri Christian Lindner, SPD Eş Genel Lideri Saskia Esken ve Yeşiller Partisi Eş Genel Lideri Omid Nouripour ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında hükümetin güç krizine ve fiyat artışlarına karşı alacağı tedbirleri deklare etti.

Alman halkının yüksek güç fiyatlarından, artan ömür maliyetlerden ve geleceklerinden telaş duyduğunun şuurunda olduğunu söz eden Scholz, “Ülkemiz güç bir devirden geçiyor. Bu gerçeğin tabiri edilmesi lazım” dedi.

Scholz, “Rus savaşının sonuçlarını hepimiz hissediyoruz. Tüm Avrupa ve tüm dünya sonuçları hissedecek” sözünü kullandı. Operasyonunun güç tedarikinde de tesiri olduğuna işaret eden Scholz, “Rusya gaz kontratlarını ihlal ediyor ve uzun müddettir tedarik mukavelelerini yerine getirmiyor. Soğuk Savaş periyodunda geçerli olan şey artık geçerli değil. Putin’in Rusya’sı artık emniyetli bir güç tedarikçisi değil. Bu yeni realitenin bir parçasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Scholz, Alman hükümetinin bu duruma evvelde hazırlandığını belirterek, bu periyodu atlatmak için gaz depolarını doldurmaya devam ettiklerini ve kömür santrallerini çalıştırdıklarını ve LNG terminalleri kurmayı hızlandırdıklarını söylemiş oldu. “Kimseyi yalnız bırakmayacağız” kelamını bir dahaleyen Scholz, yapan görüşmelerle hükümetteki partilerin alınacak değerler konusunda anlaştığını kaydetti.

Halkın üstündeki mali yükün azaltılması için üçüncü paketi hazırladıklarını ve kapsamının 65 milyar euro olduğunu bildiren Scholz, bu sayının daha evvel açıklanan iki paketin toplamından fazla olduğunu aktardı.

Üçüncü pakette artan güç faturalarının karşılanmasına yardımcı olmak için emeklilere tek seferlik 300 euro’luk, öğrenciler ve kursiyerler için de 200 euro bir ödeme bulunuyor. Kelam konusu pakette, ülke çapında haziran-eylül periyodunda uygulanan 9 euro’luk aylık biletin halefi olacak yeni bir toplu taşıma bileti getirilmesi öngörülüyor.

Pakette, çocuk yardımının birinci ve ikinci çocuk için ayda 18 euro artırılması, temel tüketim için elektrik fiyatlarının düşürülmesi ve şirketlere yönelik mevcut takviye programlarının 31 Aralık 2022’ye kadar uzatılması planlanıyor.

Alman hükümetinin son yardım paketinin, Rus güç şirketi Gazprom’un Kuzey Akım boru çizgisinden doğal gaz sevkiyatının bilinmeyen bir süreliğine durdurulduğunu açıklamasından iki gün daha sonra gelmesi de dikkati çekti.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.