40 yıllık Schengen: Sınır kontrolleri için tazminattan daha fazla gözetim

Aramizda

Aktif Üye

1. 40 yıllık Schengen: Sınır kontrolleri için tazminattan daha fazla gözetim

Grand Duke Henri ve Lüksemburg'dan eşi Maria Teresa, siyasi ön plandan önce Cumartesi günü Schengen anlaşmasının 40. yıldönümü kutlamalarını açtı. Sınırsız seyahat anlaşmasına isim veren Moselle'deki şarap büyütme konumunda sembolik olarak bir kret açtılar. Ancak Perl'deki eski sınır geçişinin sadece birkaç yüz metre farklı bir resim sundu: burada federal polis memurları var, çünkü şu anda burada tekrar sınır kontrolleri var.

1985 yazında, Belçika, Fransa, Hollanda, Almanya ve Lüksemburg temsilcileri küçük Schengen şehrinde bir araya geldi. Serbest ulaşımı kolaylaştırmak ve ticareti teşvik etmek için komşu ülkeler arasındaki sınırları yavaş yavaş ortadan kaldırmayı amaçladılar. Ayrıca Avrupa entegrasyonunu güçlendirmek ve güvenlik ve sığınma ile işbirliğini geliştirmek istediler.

14 Haziran'da beş devlet sekreteri, yeni bir elektrik motoruyla tekrar Moselle üzerinde yelken açan yolcu Schiff Prenses Marie Astrid'de Schengen anlaşmasını imzaladı. Yıllar geçtikçe Schengen bölgesine giderek daha fazla ülke katıldı. Şu anda toplam 450 milyon nüfusu ile Avrupa'nın her yerinden 29 üye devleti içermektedir. AB'nin ötesinde İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenşiste. Prensip olarak, ittifak sınırsız Avrupa'yı temsil eder. AB Göç Komiseri Magnus Brunner, Schengen'i AB'nin “en büyük başarılarından biri” olarak görüyor. Ancak anlaşma yeni tehditler karşısında gelişmelidir.

Kontrol dijitale kaydı

Birçokları için bilinçsiz olan: Schengen bölgesi, artan ama farklı bir gözetim ile el ele gider. Fiziksel testler yerine, kontrol maddi olmayan alanlara kaydırılır. Veri tabanlı ve teknolojik olarak daha yoğundur. Sınırlar kaybolmadı, ancak dijital küreye geçti. “Akıllı Sınır” programının bir parçası olarak, insanlar ve hareketleri hakkında bilgiler, güvenliği sağlamak için büyük ölçekte toplanır ve değiştirilir.

Aynı zamanda, katılımcı devletler Schengen dış sınırlarının korunmasını büyük ölçüde artırdı. Bu daha fazla personel tarafından yapılır-AB Sınır Koruma Ajansı Frontex sadece 2027-teknik ekipman ve göç akışlarına yoğun zulüm kadar 10.000 operasyon görevlisine büyümek.

Dijital izlemenin merkezi aracı Schengen bilgi sistemidir (SIS). Bu, polis, yargı ve yabancılar gibi ulusal makamlar arasında bilgi alışverişini sağlayan Avrupa çapında bir veritabanı ağıdır. SIS, insanlara ve çalıntı araçlar, silahlar, menkul kıymetler ve ödeme araçları gibi şeyleri içerir. Veriler, giriş reddedilecek olan kişileri ve örneğin tutuklama emri durumunda tutuklanacak veya ikametgahı belirlemek için reklamı yapabilecek veya kayıp kişileri içerir. Bir sınır dışı etme kararı olan insanlar da var. Bu, 2023'te yeni aranan bir kategori.

İzlemenin temeli olarak sis

Birinci Nesil'in (SIS I) Schengen bilgi sistemi, 40 yıl önce en önemli BT kompozit projesiydi, bu da beş ilk imzanın iç sınırlarda kontrol olmadan yapabildiği sayesinde. Arama stoklarını ortak bir veritabanına kaydetmeye başladılar. Yaklaşık altı yıllık gecikmeden sonra, özellikle teknik sorunlar nedeniyle, SIS II başlangıçta 2013'te faaliyete geçti. Bunda, yetkililer de yüz resimleri, parmak izleri ve DNA örnekleri gibi biyometrik verileri kurtarabildi.

Üçüncü aşama Mart 2023'ten bu yana SIS III ile çalışıyor. Bu aynı zamanda avuç içi de kullanılabileceği anlamına geliyor. Buna ek olarak, yasadışı olarak girilen üçüncü kat vatandaşlarından geri dönüş kararnameleri için yeni ihaleler ve eksik ve koruma ihtiyacı için ek araçların kullanılması mümkündür. O zamandan beri, Europol, Ulusal Göçmenlik Yetkilileri ve Frontex'ten operatif ekipler tüm ihale kategorilerine erişebiliyor.

SIS'teki girişler ve sorgular 2024'te tekrar önemli ölçüde yükseldi. Schelen eyaletlerindeki güvenlik alanındaki IT-Large sistemlerinin işletilmesinden sorumlu AB-LISA'nın mevcut yıllık raporuna göre, her gün veritabanında 41 milyondan fazla arıyorlardı. Günde yaklaşık 1100 vuruş yaptılar. Kişisel yatırımlar için artı özellikle çarpıcı: 2022'de hala yaklaşık 960.000 giriş kaydedildi, 2024 Bu sayı yaklaşık 1,7 milyona yükseldi. Genel olarak, 948 sürgünlerde sınır yetkililerinin neden olduğu ağın kullanımı geçen yıl gerçekleştirildi.

Serbest hareket ayaklarla bastı

Schengen bölgesinin diğer temel sütunları, Visa Bilgi Sistemi (VIS), SIS II gibi giriş ve çıkış sistemi (EES), teknik zorlukların yanı sıra seyahat onay sistemi ETIA'ları ile önemli ölçüde gecikmeli ve adım adım adım adım gecikmeli ve adım adım.

EES'de, dört parmak izi ve biyometrik yüz manzarasına sahip üçüncü ülkelerden vatandaşlar AB'ye kaydolmalıdır. Veritabanı, ABD modeline göre “akıllı bir sınır kontrolü” etkinleştirmesi amaçlanmıştır. Vizesiz girebilen kişiler ETIAS kullanılarak önceden incelenir. Gelecekte, Schengen bölgesinde toplanan veriler otomatik olarak sanal biyometrik süper veritabanı ve Interpol'den kayıtlar şeklinde çok sayıda Avrupa BT sistemi ile karşılaştırılacaktır.

Sürekli genişletilmiş gözetimden daha fazla kızgınlık, Alman sınırındaki yeniden tanıtılan kontrolleri sağlar. Hareket özgürlüğü “kısmen ayaklarla”, Schengen Belediye Başkanı Michel Gloden. Federal hükümet, geçici sınır kontrollerini haklı çıkaran olağanüstü davalardan bahsediyor. Çok sayıda düzensiz göç göz önüne alındığında, belediyeler stres sınırlarıyla karşılaştı. Şansölye Friedrich Merz (CDU) vurguladı: Kısıtlamaları olmayan bir iç pazar için “güvenli dış sınırlar, yeni göç kurallarının uygulanması ve etkili işbirliği” gereklidir.

(Nen)

Ne yazık ki, bu bağlantı artık geçerli değil.

Boşa harcanan eşyalara bağlantılar 7 günden daha büyükse veya çok sık çağrıldıklarında geçersiz hale gelir.

Bu makaleyi okumak için bir Haberler+ paketine ihtiyacınız var. Bir haftayı şimdi yükümlülük altına almadan test edin – yükümlülük olmadan!